Стратегически бомбардировачи Ту-160, ескортирани от изтребители Су-27СМ, проведоха тренировка над Черно море, в която бе симулирана атака по вражески въздушни цели, на фона на натовското учение „Морски щит 2019“, предадоха информационните агенции.

От пресцентъра на Южния военен окръг разкриха, че бомбардировачи Ту-160 и излетели от Крим бойни изтребители съвместно са провели учебни маневри.

Екскорта на стратегическите бомбардировачи ракетоносци Ту-160 в небето над Черно море бил осигурен от изтребители от Южния военен окръг. Летците от авиационното съединение на 4 армия на ВВС и ПВО на ЮВО са отренирали прехващане на въздушни цели. Звено изтребители Су-27СМ от морската авиация на Черноморския флот е било вдигнато във въздуха от едно от оперативните летища на ЮВО в Крим.

По време на учението пилотите на изтребителите Су-27СМ са получили координатите на бомбардировачите и хипотетични врагове, приближаващи се към тях. Всяка двойка изтребители е ескортирала бомбардировачите и е прихванала условния враг.

Ученията на НАТО „Морски щит 2019“ се провеждат в Черно море от 9 до 13 април. В тях участват кораби и самолети на САЩ, България, Гърция, Канада, Холандия, Румъния и Турция, а освен това има и представители на въоръжените сили на Грузия и Украйна.