Специализиран сайт помага на пушачите да се откажат от вредния навик до 25 дни. Exsmoker.bg стартира в рамките на стартира едногодишна интерактивна кампания „Културата да дишаш” на фондация "Зеленодиво".
Началото беше дадено именно днес - на Международния ден без тютюнопушене.  Кампанията „Културата да дишаш” цели по нов и напълно нестандартен начин да провокира пушачите да се откажат от вредния навик. Иницираме я, защото смятаме, че човек има право на информиран избор за своето здраве, навици и начин на живот, целта е по провокативен и нестандартен начин да се обърне вниманието на хората върху техния избор на навици, каза Юлия Цветкова, председател на фондация „Зеленодиво”. Кампанията е разработена така, че предложи различни гледни точки относно тютюнопушене, да изследва феномена в различните му аспекти: здравословен, социален, културен и т.н.

Еxsmoker.bg цели да помогне на пушачите и насочва към възможностите за терапия. В сайта има тестове, които помагат на пушачите да опознаят нивото на тяхната зависимост; в специална рубрика са посочени вредите и щетите, които причиняват цигарите на човешката психика и организъм; предложени са 50 съвета които помагат да се излекуваш от зависимостта си до 25 дни, без да си причиняваш стрес, главоболие, депресия и неврози. Търсещите помощ и терапия могат да намерят в сайта и списък на специализираните консултативни кабинети в България за отказване от тютюнопушенето. И разбира се има и блог – място за взаимопомощ и споделяне на личния опит на хората, решени да се разделят с порока. Информацията в exsmoker.bg е поднесена интересно и достъпно. Предложени са тестове и анкети, а за забавление можеш да изчислиш дори с колко ще се намалят дневните ти разходи при всяка цигара, която си изпушил по-малко.На представянето на кампанията един от най-популярните сомелиери Таньо Шишков изнесе интересна демонстрация на видовете тютюни и пури и с това организаторите провокираха гостите да осъзнаят и направят своя личен и информиран избор да пушат или не. На излизане всички присъстващи тържествено хвърлиха кутиите си с цигари и се зарекоха да не пушат. Както самият Таньо Шишков сподели, днес и в най-развитите общества пушенето вече не е модерно и се възприема в определено негативна светлина.


Лекарите приспадат тютюнопушенето към факторите, причиняващи най-сериозни здравословни проблеми. По данни на СЗО, причината за смъртта при 1 от всеки 10 случая са цигарите. При изгарянето на цигарите, се отделят около 4000 вредни компонента, които се групират най-общо като: катран, никотин, въглероден окис и дразнещи вещества. Честата употреба на цигари води до сърдечно-съдови заболявания, болести на дихателните пътища, карциноми, стомашно-чревни заболявания и много други.
Тревожна е статистиката, че все повече нараства делът на българските жени, пристрастени към цигарите. Освен на здравословното състояние, тютюнопушенето влияе и на възможността им за репродукция, както и на естетиката на външния им вид. /БЛИЦ