Повече от 7 години сайтът „Фрогнюз,“ собственост на агентът от Държавна сигурност Огнян Стефанов с псевдоним „Академик“, се препитава с лъжи по адрес на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и прокуратурата, в услуга на укриващия се в Сърбия фараон Цветан Василев.

Безбройни са от тогава измислиците на тема „КТБ“, като целта е да се пришие фалита на банката на всеки друг, само не и на действителния виновник за срутването на финансовата пирамида.

Разбира се, на прицела на псевдожурналиста са основно хората, потърсили отговорност от Цветан Василев или създали закони с които да се спре вторичния грабеж на активите на КТБ. Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, сегашният обвинител № 1 Иван Гешев, (който е и наблюдаващ прокурор по мегаделото за източването на трезора) и разбира се Делян Пеевски, който именно беше вносител на закона, с който се откри възможност синдиците на банката да ударят през ръцете Василев и аверите му и да поискат обратно откраднатите от тях милиарди.

През годините не бяха една и две измислиците, тиражирани във „Фрог“, които впоследствие ветрилообразно се препечатваха от близките до Василев „медии“ или директно в сайтове за фалшиви новини като информиран.нет на Арман Бабикян.

Днешната фалшива новина обаче безспорно би заела една от първите награди, ако такива се присъждаха за медийна измислица. Този път очевидно мишената е Иван Гешев, защото прокуратурата остана единствената непревзета от метежниците институция, а свалянето на главния прокурор се е превърнало във фикс идея на всички обвиняеми и подсъдими олигарси.

Именно за това и лъжата този път се тиражира и от медиите, собственост на кръга „Капитал“, а адвокатът на Василев – Константин Симеонов вече бил направил искане до съда „справката“ да бъдела „издирена“ и „изискана“ по делото.
 


Фалшива „справка“ от ДАНС цъфна във „Фрогнюз“


Става дума за твърдение, че финансовото разузнаване към ДАНС било разобличило главния прокурор Иван Гешев за това, че бил „игнорирал или отклонил“ информация, свързана с Пеевски, докато е водил делото за дейността и фалита на КТБ. Това според агент „Академик“ ставало ясно от справка от 2015г. на ДАНС, с която, каква изненада, само „Фрогнюз“ разполагало. В този груб фалшификат, на цели четири страници, се развива твърдението, че Пеевски и свързани с него фирми имали невърнати кредити от 500 млн. лв. от КТБ, докладът на парламентарната комисия за фалита на банката бил некомпетентен, а Гешев скрил тази информация по делото.

Очевидно разчитайки на късата памет на обществото, Огнян Стефанов не само претопля стари лъжливи мантри, но за разлика от друг път, може би и със съдействието на човек „отвътре“, ще се опита да представи фалшификата като действително съществуващ документ.

Истината обаче не може да се скрие. Тя не само че е установявана многократно през годините, но е потвърждавана вече десетки пъти – нито Пеевски, нито свързани с него дружества имат невърнати кредити към КТБ. Така че колкото и да го боли Цветан Василев и присъдружните му медии от това обстоятелство, колкото и платени „говорители“ да се изказват по темата или да се фабрикуват документи, съдържащи лъжи, този факт не може да бъде променен.

Освен „Фрогнюз“, през 2019-та и грантовото НПО „Антикорупционен фонд“, съставено от бивши служители на Иво Прокопиев и от агенти на ДС като Илиян Василев, също се опита да легализира въртяната от години фалшива мантра, че Пеевски и семейството му имали стотици милиони невърнати кредити от КТБ, но и тази опашата лъжа беше бързо разобличена.

Още през 2014 г. стана публичен фактът, че фирмите, в които семейството на депутата от ДПС има участие, са едни от малкото, които реално (а не с прихващания) са погасили своите кредити към банката, и то много години преди фалита й. Този факт многократно беше оповестяван както от БНБ и синдиците на банката, така и от многобройните доклади свързани с КТБ - на парламентарната комисия, на международната разследваща компания „Аликс партнърс“ и на одиторските фирми. Прокуратурата също няколко пъти обясни, че Пеевски, както в лично качество, така и като собственик на фирми, няма нито един лев непогасен кредит към КТБ.

Фантасмагориите на Василев и на журналистите му на повикване обаче явно нямат край по тази тема. Дълги години се спрягаха цифри от рода на 100, 500, 600, 700 милиона, или каквото се роди в главите на Огнян Стефанов – агент „Академик“ или на Илиян Василев – агент „Сашо“. Без никакви доказателства се размахваха неподписани списъци с фирми, за които се твърдеше, че са „на Пеевски“, въпреки че елементарната справка в Търговския регистър, която, разбира се, никой от тях не си прави труда да извърши, доказва точно обратното – че тези дружества никога не са имали нищо общо с депутата.

Сега дойде ред и на фалшива „справка“ от ДАНС, като цифрата пак е добре познатата „500 милиона“ невърнати кредити, но този път измишльотината бързо лъсва, защото се твърди, че личните фирми на Пеевски, управлявани от Александър Георгиев, имали задължения. Заговорниците обаче дори не са си направили труда да проверят в интернет, защото щяха да установят, че освен доклада на „Аликс Партнърс“, синдиците на КТБ също публикуваха списъци на лицата и фирмите, които имат непогасени кредити към банката.

Там разбира се фирмите в които Пеевски има участие, както и той самият, изобщо не фигурират, по простата причина, че нямат и един лев задължения към тази институция.

Вероятно в услуга на Емилиян Гебрев, отмъкнал „Дунарит“ с помощта на Василев и досега представящ се за негов собственик, въпреки съществуващите запори върху акциите в полза на КПКОНПИ и НАП, в справката е „вкарана“ и фирмата „Виафот“, за която видите ли, още през 2015г. „се знаело“ че щяла да има „основна“ роля в „придобиването на активи“. Интересно, че във фалшификата са пропуснати десетките фирми на Василев, действително заграбили имущество от КТБ или пък аферата му с руския олигарх Константин Малофеев, на когото беглецът-фараон подари срещу 1 евро активи за 1 милиард.

Явно „агентурният източник“, изфабрикуван от Огнян Стефанов е бил оракул, но пък не е видял неща, случили се под носа му именно през 2015г. Щеше да бъде смешно, но всъщност е показателно, че подсъдимите олигарси като Василев нямат никакви задръжки в опитите си да избегнат правосъдието или да прокуратурата, повдигнала им обвинения за извършените престъпления.

 Така че поредното активно мероприятие и този път е обречено на неуспех, но със сигурност ще бъде дъвкано поне няколко дни от медиите от кръга „Капитал“ и от тези на издръжката на Цветан Василев. За тяхна сметка си остава обаче тиражирането на фалшиви новини, а вече е време подобни измислици да бъдат санкционирани и от държавата, защото за обществото ще става все по-трудно да отсява истината от лъжата и при положение, че гьобелсовата пропаганда отдавна се е превърнала в правило.