Очаквано. Седмица, след като членът на Управителния съвет на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) Емил Дечев се появи в медия на банкера-беглец Цветан Василев, за да подкрепи платформата на политическия проект на провалилия се правосъден министър Христо Иванов, този път цялата върхушка на зависимата съсловна организация бе активирана в атака срещу Висшия съдебен съвет (ВСС), това пише "Правен свят".

За да обслужат целите на своите благодетели и политически идоли, сега от ССБ взимат повод от подалите оставки членове на кадровия орган Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, за да ги употребят за собствен интерес, като поискат целият ВСС да последва „примера им“ и да се оттегли. Под предтекст, че членовете на Съвета не са се справили с реформата на съдебната карта, натовареността и въвеждането на Единната информационна система (ЕИСС), съдийското политбюро всъщност цели да блокира избора на следващ председател на Върховния касационен съд (ВКС), след като мандатът на техния кумир и съмишленик Лозан Панов вече е пред своя край.

И не, едва ли някой ще се заблуди, че с исканата оставка на целия състав на ВСС цели да се поеме отговорност за избрания Модел 4 за реформа на съдебната карта, не е дори за оставка на главния прокурор или за закриване на специализираното правосъдие. Искането на ССБ за предсрочно прекратяване на мандата на ВСС цели арогантно вмешателство и саботаж на предстоящата процедура за избор на нов председател на ВКС и това започва да става повече от очевидно.

Всъщност, мандатът на Панов официално изтича в началото на следващата година, но според Закона за съдебната власт (ЗСВ) процедурата по избор трябва да започне още тази есен. И докато обществените вълнения и взорът на публиката е насочен към предстоящите предсрочни парламентарни избори и тези за нов президент, като че ли точно сега е удобното време да започне да се прокарва тънката линия на противопоставянето и да се пуснат пипалата за доовладяване на най-висшия съд в страната.

Едва ли някой би спорил, че това кой ще бъде начело на ВКС е сред най-важните въпроси в държавата, а допускането на поста да застане някой, който се разграничава или дори само не споделя идеологията на съсловната организация, придобила в годините измерения на секта, би било пагубно за опитите на определени икономически и политически кръгове да прокарат интересите си и да овладеят цялата съдебна система.

Именно затова бе и напънът на Дечев отпреди седмица пред сайта „Факти“, свързан с подсъдимия за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Васил, да обругае всичко, за което авторите на целия политически сюжет от последните месеци са се сетили – от „лошия“ главен прокурор, който не преследва „правилните престъпници“, разбирай тези, които новата политическа клика си е поръчала, та през отделни членове на ВСС, за да се стигне до искането на оставки на целия кадрови орган.

Няма да е изненада, ако утре научим, че отделни членове на ВСС, в лицето на Атанаска Дишева и Олга Керелска, са склонили глави пред ССБ и подадат оставки, за да влязат в тона и сценария на политизираната организация. Това ще бъде и най-прекият път към настаняването на нови, „наши“ в кадровия орган, които няма да допуснат грешката да изберат някой независим от партията-слънце начело на ВКС. А битката предстои да става и още по-кална.