Дълголетният планинар Стойко Василев от София събира в книга вандалски изстъпления срещу старопланинската пустош в момента.
74-годишният екоактивист с ловешки корен включва в съчинението си и два случая, касаещи незаконно бране на еделвайси. Растението е вписано в Червената книга на България и е защитено от закона за биологичното разнообразие.

Първият от случаите разказва как в края на юли 2006 г. охранители на Национален парк "Централен Балкан" спипаха шофьор от Калофер с 91 еделвайса южно от гр. Априлци, между върховете Мазалат и Ботев. Планинските надзиратели заловили нарушителя И.С. с "букета" на 23 юли в местността Белите камъни на територията на участък Тъжа. Разследване показало, че стръковете били набрани от резервата Соколна. Част от тях били с корените. При беритбата бракониерът унощожил находище с еделвайс с площ от 150 кв.м. Минималната глоба за подобно деяние е 500 лв.  Тогава на И.С. бил съставен акт за административно нарушение, а разбойническото дело било поверено на прокуратурата.

Вторият случай пък документирал масово унищожение на еделвайс в Троянския Балкан в средата на 90-те години на 20 век. Тогава местен балканджия бил хванат с 2 500 еделвайса, откъснати от местността Козята стена. Тогава за деянието си той бе осъден на 2 години затвор условно. 
Гергана Димитрова/БЛИЦ