Близо 500 души се включиха в ефективния протест на работници във ВМЗ Сопот , обявен от КТ „Подкрепа“. Работниците блокираха входовете на предприятието, а на единия от порталите се е стигнало до сблъсък между протестиращите и работници, които не искали да се включат в стачката, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
До сблъсъка се е стигнало, след като членове на „Подкрепа“ затворили двата входа за достъп до завода и не са допуснали част от работниците от редовната смяна до работните им места, обясни председателят на КНСБ във ВМЗ-Сопот Иванка Иванова. След намесата на органите на реда ситуацията се е нормализирала. В момента в района на ВМЗ има засилено полицейско присъствие. Иванова подчерта, че КНСБ се разграничава от протестите. Пърномощникът на министерството на икономиката Атанас Съйков от своя страна съобщи, че няма изцяло спрени производствени участъци.
Протестиращите работници настояват да получат договореното от 1 юли увеличение на минималната за предприятието работна заплата в размер на 22 лева и обещаните им средства за транспортни разходи. От „Подкрепа“ искат също така ръководството на дружеството да представи производствената си програма за следващите 6 месеца, както и отговор на въпроса дали от предприятието се изнасят към частни фирми машини и продукция. Проверката на министерския пълномощник Атанас Съйков не е показала наличието на незаконен износ на техника. Продавани са само машини с нулева балансова стойност, които са рециклирани и с получените приходи от 1 млн. лева са закупени нови цифрови стругове. Съйков уточни, че увеличението на заплатите може да се получи едва в края на годината със задна дата, съгласно колективния трудов договор. В момента пълномощникът преговаря с протестиращите. /Димана Тодорова, БЛИЦ