Председателят на тричленния съдебен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Даниела Росенова Иванова, който вчера пусна от ареста скандално известния кмет на с. Галиче Ценко Чоков, днес ще се яви пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) като кандидат за председател на съдебната инстанция, съобщава БГНЕС. От края на 2011 г. съдия Даниела Росенова Иванова е административен ръководител на АСНС.
Другият кандидат за председател, който съдийската колегия на ВСС ще изслуша е Румяна Илиева, също съдия в АСНС. Както БЛИЦ писа в понеделник, изненадващо с два на един гласа, съдебен състав, начело със съдия Даниела Росенова Иванова, пусна срещу парична гаранция от 10 000 лв. Ценко Чоков.

Както медията ни писа съдия Росенова се е внедрила сама в делото, въпреки че преди това е отпаднала на принципа на случайното разпределение на дела, тъй като се е водела в годишен отпуск.


Първоначално за съдия по делото е била определена нейната приятелка Врачева. Росенова, обаче се е присъединила към нея.

Така двете съдии от второинстанционния спецсъд са настояли Чоков и син да бъдат извадени от затвора, въпреки особеното мнение на колегата им Димчо Георгиев.


В подкрепа на искането за освобождаването от ареста, адвокатите на Чоков изтъкнаха влошеното здравословно състояние на обвиняемия. На 17 януари 2017 г. срещу Чоков и още седем участници в организирана престъпна група, ръководена именно от кмета на с. Галиче, бяха повдигнати обвинения за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. Събраните материали срещу ръководеното от Чоков ОПГ е събрано в 38 тома доказателствен материал.

До арестуването на Чоков, сина му и още шест лица, което стана в края на май месец 2016 г., се стигна след множество жалби и протести на жители на с. Галиче. Делото срещу скандалния кмет трябва да започне на 23 февруари, като за първото заседание са призовани 30 свидетеля. След решението, постановено от съдийките Даниела Росенова Иванова и Даниела Врачева, не е ясно дали няма да се стигне до промяна на показанията на свидетелите.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!