Националното ръководство на СДС и от СДС-София отправя 7 въпроса към г-жа Мая Манолова, съобщават от партията.

Инициативен комитет издигна кандидатурата на г-жа Мая Манолова за кмет на София. Помним я като бивш омбудсман, народен представител от БСП, адвокат от Кюстендил и острие на левицата.

Помним Мая Манолова и като основно действащо лице от аферата „Костинброд“ и ярък защитник на кабинета „Орешарски“ по време на най-дългите в историята ни граждански протести, пишат от СДС.

„Чухме от г-жа Манолова и екипа й доста интересни тези, които ни провокираха да й зададем важни според нас въпроси“, пише още в съобщението.

Ето и въпросите:

1. След като твърдите, че сте независим кандидат, необвързан с партии и идеологии, какво е отношението Ви към датата 9 септември, почитали ли сте я, каква е историческата Ви оценка за нея, за съветската окупация и последствията за България – убийства, репресии и икономическо изоставане?

2. Какво е мнението Ви за паметника на Съветската армия в столицата, как се отнасяте към старата идея на СДС да бъде демонтиран и поставен в Музея на социалистическото изкуство?

3. Заявихте, че искате да обедините левите и десните софиянци и да им бъдете кмет. Ролята на обединител подхожда повече на президента, не на столичен градоначалник.

Кметът на което и да е населено място трябва да предложи политики и програма, които винаги по своята същност са леви или десни, в зависимост от мерките и начините, по които ще се изпълняват. Кога ще видим Вашата програма и как ще осъществите този идеен оксиморон в нея?

4. На кого оставяте хората, които разчитаха на Вас като омбудсман? Вие твърдяхте, че сте силно ангажирана с проблемите им, а с лека ръка ги пренебрегнахте.

Не смятате ли, че мисията, която искахте да повярваме, че изпълнявате – да защитавате онеправданите от цяла България, е по-висша от тази да оглавите София?

5. Ако искате да сте обединител, не използвате ли кампанията в София като трамплин за по-висок връх? Битката, която започвате, не е ли по-скоро за „Позитано“ 20, а не за „Московска“ 33? Вероятно осъзнавате, че дясна София е голям залък за кадър на социалистите, но искате още популярност, за да атакувате после лидерството в БСП, а оттам и премиерския или президентския пост.

6. Ако все пак станете кмет, ще изоставите ли софиянци, за да се впуснете в политически предизвикателства за нови постове? Това не е прецедент за Вас – бяхте избрана за народен представител от Кюстендил, но в средата на мандата си предпочетохте да станете омбудсман.

След това направихте същото и като омбудсман – напуснахте, за да погледнете към кметския стол в столицата. Не Ви ли притеснява, че поведението Ви се превръща в рецидив?

7. Вие обвинявате общинските съветници в София, че не са работили в интерес на гражданите. Защо тогава не издигате своя листа? Как ще управлявате София без свои съветници и как ще принудите избраните с други листи да подкрепят Вашата политика и идеи в Столична община?

На съветниците от БСП ли ще разчитате и ако да, защо се криете зад етикета „независим кандидат“?

От СДС очакват да получат отговор на нашите въпроси. „И, ако приемате съвети от най-старата демократична партия в България, запомнете: лява и дясна политика винаги ще има, не само у нас, но и навсякъде, където има демокрация“, пише в информацията, публикувана в сайта на СДС.

„За СДС дясното винаги е по-добро за гражданите – справка състоянието на икономиката и демокрацията в развитите страни с десни политики, сравнено със Северна Корея и Русия“, пишат от партията.