Апелативният съд наложи мярка за неотклонение гаранция от 3000 лева на бившия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев, предаде репортер на БЛИЦ.
Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие” Асен Друмев допусна възможността да е бил задържан заради визитата на генералния директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, това той заяви след като получи новата си мярка за неотклонение от Апелативният съд. Днес Темида сметна, че доказателствата срещу Друмев се базират на противоречиви свидетелски показания на двама свидетели - единият е бившият зам.-директор на фонда Владимир Карамишев, а другият е експерт, който все още работи във фонда. Апелативният съд също така изтъкна, че решението на предната инстанция е грешно, защото е нормално в началото на производството да няма все още сериозни доказателства.
Според обвинението настъпилите вреди от извършените от него престъпления по служба са в размер на 618 441,04 лв., представляващи изплатени средства по програма САПАРД. По тази причина прокуратурата възрази срещу решението на градския съд да освободи Друмев миналата седмица без мярка за неотклонение.
Утре срещу Асен Друмев ще се разглежда друго дело, този път в Софийския районен съд. В започващото в 9,30 часа дело,  5-ти състав на районния съд ще прецени дали бившия шеф на фонд "Земеделие"  има вина за документни престъпления.
/Милан Николов, БЛИЦ