Софийски градски съд отказа да приеме днес граждански искове в размер на 1 803 000 лева, отправени от Софийски имоти към подсъдимите бивши ръководители на дружеството. Преди това съдът отказа да върне делото на прокуратурата като каза, че в него има грешки, които могат да бъдат оправени по време на самия процес.
Гражданските искове бяха посрещнати с недоволство от адвокатите на 14-те подсъдими бивши ръководители на Софийски имоти и оценители. Според защитнициге сумата, която беше искана се обявява три пъти, като по този начин тя надхвърля сумата за солидарност. Адвокатите се възпротивиха на гражданските искове с твърденията, че подсъдимите имат индивидуални обвинения,  а претенциите на сегашното ръководство на Софийски имоти е те да изплатят исканите суми солидарно. Според част от адвокатите е изминал и пет-годишният давностен срок по подобни искове.
Съдът отхвърли исковете най-вече с мотивирането, че в момента в обвинителния акт има грешно изчислени суми. Също така съдът не прие, че е възможно подсъдимите да изплащат сумите солидарно. Адвокатът на един от подсъдимите Станимир Зашев, Илиян Василев, нападна прокуратурата, че са допуснати всички възможни нарушения при съставянето на акта. Според него е внесено обвинение срещу лица без да има връзка в обвиненията, които са им повдигнати. Защитникът е убеден, че няма съучастие между обвиняемите, както се твърди в обвинителният акт. Според Илиян Василев подсъдимите ще трябва да чакат с години, за да се точи това мегадело, тъй като те не могат да ползват съкратеното производство при положение, че съда няма съгласието на всичките 14 подсъдими. Адвокатите на двама от подсъдимите поискаха промяна на мерките им за отклонение, тъй като те са внесли по 10 000 лева, а останалите подсъдими се ползват с мярка от 1000 лева. В момента съдебният състав се отегли да заседава дали да промени мерките за отклонение.
Милан Николов, БЛИЦ