Обвиняем за тежка катастрофа по улиците на Стара Загора 18-годишен ученик остава с мярка за неотклонение „домашен арест“, реши състав на окръжния съд след разглеждане молба от арестувания на 2 октомври м.г. Никола Михайлов за промяна в по-лека, пише "Монитор". 

От съда припомнят, че веднага след катастрофата на кръгово кръстовище, където лекият автомобил на тийнейджъра буквално помете три млади жени и една от тях остана без крак е било образувано следствено дело, първоначалното обвинение е предвиждало присъда от 1 до 6 години, но впоследствие то е претърпяло промяна.

Към момента Михайлов е обвиняем, че  при управление на лек автомобил БМВ, е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, и умишлено е причинил телесни повреди на повече от едно лице. Този текст от НК предвижда затвор от 3 до 12 години.

Съдебният състав счита, че по досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, които подкрепят първоначалния извод. Според съда не са налице обстоятелства за изменение на мярката му за неотклонение от „домашен арест” в по-лека.

Подсъдимият е с електронна гривна за проследяване от 5 октомври, тогава това определение предизвика гневни реакции сред старозагорската общественост, която заподозря че влияние е оказало семейството на Михайлов.

Единадесетокласникът в тукашната гимназия по строителство  има две предходни административни наказания за шофиране с по-висока от разрешената скорост извън населено място и за неправилно паркиране, той е взел свидетелството си за правоуправление в края на май т.г., а автомобилът БМВ е бил закупен само седмица преди катастрофата.

В шофирания от Михайлов  автомобил са пътували момче и момиче.

Междувременно съдбата на тежко ранената и останала бел ляв крак студентка Диана Митева предизвика вълна от солидарност и благотворителни инициативи за набиране на средства, с които да бъде закупена подходяща протеза.

Последната инициатива е буквално от последните няколко дни, тя обедини фотографи, които стартираха търг за продажба на свои произведения в центъра на града под наслов „ С Диди съм за крачка напред“.

Решението на старозагорските съдии предстои да бъде обжалвано пред пловдивския апелативен съд на 25 януари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ