Жалбата на партия “Българско лято” срещу решението на служебния кабинета да състави черен списък след санкциите на САЩ по закона “Магнитски” трябва да бъде разгледана, пише "Труд".

Това прие петчленен състав на Върховния административен съд и върна преписката на тричленния състав, който през юни реши, че партията на Васил Божков няма правен интерес да оспорва акта на правителството. Аргументът на тримата върховни съдии бе, че включването на “Българско лято” в черния списък, не пречи на партията да се яви на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Петимата върховни съдии - Таня Вачева - докладчик, Тодор Тодоров, Бисер Цветков, Росев Василев и Мартин Аврамов смятат, че партията на Божков има правен интерес да обжалва, тъй като е включена в черния списък.

“Право да оспорват административните актове имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от тях, или за които те пораждат задължение”, сочи съдът.

Съставът стига до заключението, че списъкът на Министерския съвет сам по себе си не съдържа “белези на самостоятелно властническо волеизявление”, но в случая от значение е разпореждането за предприемане на незабавни мерки по отношение на лицата от списъка.

Тричленният съдебен състав се е ограничил само до осигуреното участие на политическата партия в парламентарните избори, без да е подложил на проверка степента на засягане на правата на “Българско лято” в контекста на цялата политическа дейност на партията, пишат в определението си петимата върховни съдии.