Софийски градски съд разпита ръководители на фирми, които са се занимавали с функцията да убеждават длъжниците на "Топлофикация" да си плащат сметките. Темида се запозна с техния метод на работа по повод делото срещу Валентин Димитров- Вальо Топлото и още 5-има, които са подсъдими, че са ощетили дружеството с 2 млн. лева чрез закупуването на храни, горива, рекламни материали, джет, дзакузи и други луксове.

Първо пред съда се яви Кирил Милев, който работил с "Топлофикация" на процент, като фирмата му вземала 7-10% за убеден да си върне дълговете гражданин. По това време неговата фирма разполагала с 40 човека, като те получавали от топлинното дружество списък с имената, адресите и дължимите суми. Ако някое лице си е променило адреса, то те търсили информация от съседи, като се интересували и за местоработата на длъжника.
Пред съда се яви и Венцислав Найденов, който имал куриерска фирма, но и тя се захванала с този бизнес да връща пачките към "Топлофикация". Неговата фирма започнала да съветва длъжниците да теглят заеми от ДСК, за да покрият дълговете. Когато той се занимавал с тази дейност имало около 3 млн. души, които не са си плащали сметките, а събираемостта чрез фирми била 40% успеваема, разясниха и други представители на фирми, които са работили за "Топлофикация".
Софийски градски съд /СГС/ прие гражданския иск на Топлофикация-София към Валентин Димитров - за около 1,6 млн. лева. Посочените суми в него са различни за всеки един от обвиняемите.
Срещу Валентин Димитров има вече три повдигнати обвинения по това дело. Това заяви обвинителят Божидар Джамбазов. Първото обвинение е за закупуване на луксозни храни /сини сирена, артишок и др./, като за три години Топлофикация е похарчила половин милион лева за тези продукти. Разходите са правени от изпълнителния директор, но Съветът на директорите също е обвиняем, защото не е оказвал контрол. Второто обвинение е, че при закупуването на рекламни материали има фрапираща разлика между пазарната стойност на продукта и обявената от Топлофикация цена, като тези материали са били доставени в дружеството. Срещу Димитров и компания е внесено и обвинение относно събиранията на вземанията. Смята се, че не е било необходимо да се плащат милиони за уведомяване на длъжниците, защото тези данни ги е имало и в сметките, заяви Джамбазов. Назначавани са фирми, които са извършвали подобна дейност, като по този начин се е получавало дублиране на функции.
Делото е срещу Валентин Димитров - Топлото и още петима негови бивши колеги, които са участвали в Съвета на директорите на Топлофикация. Обвинението срещу тях е, че в периода 2003 -2006 г. дружеството е ощетено с 2 милиона лева, като парите са изхарчени за купуване на горива, реклами, джакузи, джет и др. луксове. Освен Топлото пред Темида са изправени Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Преди да бъде даден ход на делото адвокатите на обвинените поискаха връщане на делото към прокуратурата за отстраняване на грешки. Част от обвинените не са участвали в досъдебното производство като по този начин не са успели да се защитят в началото, протестираха защитниците. Според адвокатите обвиненията не са описани правилно и разбираемо. След кратко съвещание съдът обаче намери, че няма нарушения до започване на съдебното производство и отхвърли всички други искания и мотиви на защитниците, като даде ход на делото. Веднага след снемане на самоличността на подсъдимите от Топлофикация предявиха граждански иск към обвиняемите.
Милан Николов, БЛИЦ