Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с решение по „царската реституция“ – той дава на българското правителство срок до 13 септември да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза или да даде възражения,пише bTV.

През ноември Симеон Сакскобургготски предложи извънсъдебно споразумение, държавата обаче отказа да се намеси. Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази област, делата са в ръцете на независимата съдебна власт до приемането на специален закон, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева. До момента парламентът не е изработил законопроект, който да замени така наречения мораториум и да реши проблемите с имотите на царските наследници, породени от него.Бившият премиер подаде три жалби – за мораториума за ползване и разпореждане с имотите; за двореца „Кричим“; и за хижите „Ситняково“ и „Саръгьол“.

Съдът допуска жалбите срещу мораториума на парламента и за имотите „Ситняково“ и „Саръгьол“.

Отхвърля обаче жалбата за двореца „Кричим“, както се очакваше, и на останалите пет наследници, съобщи за bTV адвокатът на Сакскобургготски – Михаил Екимджиев.