Европейският съд по правата на човека в Страсбург утре ще разгледа трите жалби на Симеон Сакскобургготски срещу българската държава за царските имоти, съобщава bTV.
 

Или Сакскобургготски и държавата ще постигнат споразумение под натиска на съда, или бившият министър председател и бивш наследник на короната ще осъди държавата.
 
Трите жалби са за мораториума за ползване и разпореждане с имотите, за двореца Кричим, за хижите Ситняково и Саръгьол.
 
На страницата си съдът публикува, че в утрешната си програма ще разгледа жалбите на Сакскобургготски.
 
Адвокатите на семейството очакват една от жалбите – вероятно тази за Кричим, да бъде обявена за недопустима, а за останалите – за Саръгьол и Ситняково, да предложат на  правителството да сключи приятелско споразумение с наследниците на Фердинанд.
 
През ноември Симеон Сакскобурготски предложи извънсъдебно споразумение, държавата обаче отказа да се намеси.
 
Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази област, делата са в ръцете на независимата съдебна власт до приемането на специален закон, коментира министърът на правосъдието Цецка Цачева.
 
Според съда в Страсбург наследниците на царската фамилия намират основания да се жалват в Страсбург като лишени от правото да защитят частната си собственост, тъй като са поставени в ситуация на несигурност.
 
Лишени са от ефективна възможност да се защитят и да оспорват решението на парламента за мораториума, пише още в съобщението на съда.
 
До момента парламентът не е изработил законопроект, който да замени така наречения мораториум и да реши проблемите с имотите на царските наследници, породени от него.