През предстоящата седмица времето на Балканите ще е типично есенно – с чести периодични нахлувания на студен въздух от северозапад и силни ветрове в Дунавската равнина, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

В първите дни от новата седмица максималните температури ще останат около климатичната норма за началото на октомври, но минималните ще се понижат и в котловините от Западна България ще са по-ниски от обичайното. На отделни места термометрите ще показват стойности под 6°С.

Ще има условия за мъгли, а по високите полета от Западна България и Предбалкана - и от слани.

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник облачността от северозапад ще се увеличи и до сутринта от запад на изток ще започнат нови валежи от дъжд. Причината за лошото врем е преминаващ през страната студен атмосферен фронт.

Минималните температури чувствително ще се понижат. Най-ниски ще са стойностите в котловинните полета от Западна и Централна България – до 6°–8°С, а над останалата част стойностите ще са между 10°С – 12°С. 

До обяд в понеделник облачността от запад на изток ще се разкъса и до края на деня ще остане променлива. Повече облаци ще има в Южна и Югоизточна България, където се очаква да паднат и проливни валежи. Максималните температури ще се понижат и ще бъдат между 17-20°С, малко по-високи в Югоизточна България – до 22-23°С. Ще продължи да духа до умерен вятър от северозапад. В Дунавската равнина той ще е временно силен и с него ще продължи да нахлува по-хладен въздух.

Времето по Черноморието: През нощта срещу понеделник ще e с променлива облачност и на места ще превали слаб дъжд. По-значителни валежи, придружени от гръмотевици, очакваме следобед по северното крайбрежие. През деня, още до обяд  облачността от запад на изток ще се разкъса и до края на деня ще остане променлива. Ще духа умерен вятър от северозапад. Максималните температури на въздуха ще са 21-23°, на морската вода - около 16-18°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Времето в София: През нощта срещу понеделник от северозапад ще започнат валежи от дъжд. Минималните температури ще се понижат и ще са между 6-8С°. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър.

През деня времето ще с разкъсана облачност, хладно и ветровито. Максималните температури също ще паднат и ще са между 17-18°С.

Времето в планините няма да е подходящо за туризъм - ще е със значителна облачност и на места ще превали дъжд. По-значителни ще са явленията в Рило-Родопският масиви. Ще духа умерен до бурен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 10градуса, на 2000 метра – около 3°. Над 2200 метра надморска височина валежите ще са и от сняг.

Времето на Балканите: Голяма част от полуострова ще е под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт. На много места ще паднат валежи, придружени от силен вятър. 

Времето във вторник и сряда

Времето във вторник остава с променлива облачност и на отделни много места, предимно в планинските райони, ще превали дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Очакваните максимални температури ще са между 15-22°С.

В сряда времето ще е с променлива облачност, която в много райони от Западна и Централна България ще намалява и до слънчево. Минималните температури чувствително ще се понижат и на места в Задбалканските котловини полета ще се понижат до 5-6°С. Ще има условя за слани. Очакваните максимални градуси ще са между 15-17°С.

Времето до края на седмицата ще е еднообразно и няма да претърпи съществена промяна

От четвъртък до края на седмицата вятърът в страната ще стихне. Ще имаме и повече слънчеви часове. Температурите постепенно ще се повишават. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще се образува мъгла, ще има и условия за температурни инверсии и ниска слоеста облачност. Температурните инверсии създават предпоставки и за замърсяване на въздуха около индустриалните райони.

Дневните температури бавно ще се повишават. Минималните ще останат почти без промяна, а на места в Задбалканските котловини полета ще се понижат до 3-4°С. Ще има условя за слани. Дневните температури бавно ще се повишават и през уикенда максималните ще са между 20° и 25°.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук