Предстоящият октомври се очертава да бъде с температури близки до нормата и с валежи около средните за месеца. Месецът ще започне с температури доста по-високи от обичайните за това време от годината, но после те ще се понижат - очакваме през страната да преминат серия от атмосферни смущения. Така започва прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео балканс") за октомври месец.

Времето през първото десетдневие на октомври

Месецът ще започне с валежи - главно в западните и централни части от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки. Максималните температури ще бъдат със стойности между 24 и 26 градуса. Ще бъде подходящо както за туризъм в ниските части на планините, така и за последни плажове по нашето черноморско крайбрежие. Температурата на морската вода е все още с приятни за къпане стойности от 20 до 22 градуса.

Не са изключени и температури от над 27-28 градуса, и то предимно в Горнотракийската низина. През деня на първи октомври -  по-малка е вероятността от валежи над Горнотракийската низина и Източна България, но привечер облачността ще се увеличава и през нощта срещу 2-ри не са изключени значителни валежи. 

След втори октомври до края на десетдневието времето ще е предимно слънчево, а следобедите – с разкъсана висока облачност. Остава ветровито и температурите бавно ще се понижават. Очакваните максимални температури до края на първото десетдневие ще са между 18-23градуса. След 5 октомври вятърът от северозапад ще отслабне и в сутрешните часове около речните басейни ще се образуват и мъгли. Безветрието създава предпоставки и за замърсяване на въздуха около индустриалните райони.

Времето през второто десетдневие на октомври

За кратко вятърът ще се обърне от югозапад и температурите над страната ще се повишат. В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а следобедите – с разкъсана висока облачност. 

Към 13 -14 октомври от североизток ще проникне малко по-хладен въздух, дневните температури ще се понижат чувствително и ще са под 22°С. Според данните на климатичните модели, вероятността от образуване на средиземноморски циклони е много по-голяма в този период. Очакваме  валежи от дъжд, а над 1400-1600 метра - и от сняг. Сутрин ще бъде студено с условия за слани в западните полета. Не са изключени и мъгли, които след 11 часа ще се разсейват. 

Към 15-16 октомври страната ни ще попада под по-топля сектор на нов средиземноморски циклон и температурите за кратко ще се повишат. Не са изключени и мъгли в низините. След преминаването на циклона вятърът ще се усили и температурите отново ще се понижат. 

Края на второто десетдневие ще настъпи с ново понижение на температурите и нови валежи, главно в западната половина от страната.

Времето през третото десетдневие на октомври

Към датата на създаване на прогнозата (28.09.) повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влиянието на серия от циклони, преминаващи през Балканския полуостров. За съжаление не можем да дадем точна прогноза на очакваното разпределение на валежите. Следете прогнозите ни за актуална информация.

Любопитно - Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден, ако грее слънце, зимата ще е лоша. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьовден.

*От климатична гледна точка времето през този месец е трудно за прогнозиране поради честата смяна на циркулацията в Европа и влиянието на бившите урагани в северозападната част от континента.

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук