Троянското с. Гумощник се надигна срещу енорийския си свещеник Станимир Маринков. Селището с надморска височина от 629 м е известно с възстановеното си килийно училище и със своя 170-годишен храм "Св. Николай Летни", в чийто двор се намира гробът на 8 местни балканджии, загинали на кораба Титаник през 1912 г., предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Според кметицата му Тошка Пенчева 33-има от общо 180 жители на Гумощник са поискали от дядо Гавриил попът им да бъде отстранен заради допуснати нарушения по време на избора на църковно настоятелство в първата седмица на ноември. В резултат на тях само 1 техен съселянин бил включен сред новоизбраните петима църковни настоятели, другите четирима били по един от Ловеч и Плевен, и двама от Троян. Отецът отказал да даде и отчет за приходите, и разходите.
В събота в Гумощник недоволните миряни ще бъдат изслушани лично от Ловчанския владика.
Според непотвърдена информация отец Станимир е родом от свиленградското с. Капитан Андреево. В момента домувал със съпругата си в родното й троянско с. Орешак. В предишни години бил служил в ловешките села Лешница и Врабево, откъдето също си тръгвал след скандали с тамошните миряни. Гергана Димитрова, БЛИЦ