Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е получавала заплахи. Получавам обаждания и заплахи, ще си търся правата, заяви самата тя по Нова.

Тя уточни, че не е получавала заплахи за живота си, а за здраве и за нейни близки. Заплахите са по различно време, имах такива и месец, преди да стъпя като министър на здравеопазването, допълни тя, но отказа да влиза в подробности.

По повод на извършваните одити и проверки в големите болници, Сербезова обясни: Това са нашите пари, трябва да ни интересува как се харчат. Има прекрасни лекари, които обаче не са добри ръководители.

За проверката в "Света Екатерина" тя обясни, че нарушението е в сключването на граждански договори за срок от 3 г., което е прикрит трудов договор.

Има нарушение на конкретни закони - сключването на договор сам със себе си, прикриването на граждански договор като трудов, каза Сербезова.

Има задължения дадено болнично заведение и те могат да се увеличават във времето, но няма просрочия, но това не означава, че няма задължения. Тя даде пример за периода от декември 2021 г. до 31 март 2022 г. за 3 месеца задълженията са нараснали с 3 милиона.

Не става въпрос за личните качества на един лекар, не говорим само за проф. Начев, коментира тя. Моите решения се базират само на факти и обстоятелства - няма вътрешен одит 12 г., а се плащат заплати. Редовите лекари трябва да бъдат мотивирани, а не само ръководството, категорична бе министърката.

Тя не отговори на въпрос дали ще бъде уволнен проф. Начев. Ще бъдете уведомени, ако и когато това се случи, лаконична бе Сербезова. Но допълни, че от 2008 г. "Света Екатерина" е проверявана само веднъж, за разлика от други болници, които са проверявани по 3 пъти.

Освобождаването на лекар от ръководител не означава, че те не могат да извършват своята дейност и не би трябвало да е драма, коментира министърката по повод протестите за уволнението на проф. Иван Поромански от шефския пост в "Пирогов".

Няма обвинения, има само факти. Проф. Поромански също е увеличил задълженията като ръкововодител на болницата. COVID беше за всички, а има такива ръководители, които са намалили задълженията си, коментира Сербезова.