Цените на някои продукти от малката потребителска кошница предколедно тръгнаха нагоре. Това показа справка направена през сайта на Министерството на икономиката и индустрията - Food Price.

Средно едно яйце се продава за 50 ст., кофичка кисело мляко за близо 1,40 лв., а литър прясно мляко струва малко над 3,32 лв. 

Увеличение виждаме и при сиренето, и кашкавала. Близо 16 лева е средната цена за килограм бяло саламурено сирене, което можем да си изберем от витрината на хранителните вериги, в които обикновено пазаруваме.

Тук увеличението е средно с 4-5 стотинки, спрямо сумата която заплащахме за същия продукт в края на месец ноември. При кашкавала, също спрямо предходния месец, виждаме поскъпване с 5 стотинки, или плащаме близо 23 лева средно за килограм кашкавал. 

Минимално е движението в цените на основни хранителни продукти като брашно, олио и захар.

Литър олио е поевтинял с цели 7 стотинки спрямо месец ноември. Така средната цена е от около 3,60 лв. за литър. 

Съвсем различна е картината при месните продукти. Там са наблюдава трайно увеличение на цените. Кайма смес - свинско/телешко е поскъпнала с 8 стотинки спрямо миналия месец и в момента тя е на цена от 11,29 лв. за кг. Пилешкото месо се е покачило 2 стотинки и в момента се търгува за близо 8 лева за килограм. 

При зеленчуците наблюдаваме ръст в цените на доматите, краставиците и лука. Доматите са поскъпнали 9 стотинки за килограм, при краставиците увеличението е със стотинка повече, а лукът е поскъпнал близо 4 стотинки за килограм. 

При плодовете от малката потребителска кошница виждаме увеличение при ябълките с 5 стотинки за килограм.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук