Проучвания показват, че когато сме щастливи в работата си, ставаме по-умни, по-мотивирани, по-конкурентоспособни и, в резултат на това – по-успешни. Широко известно е, че общото задоволство от живота ни позволява да се радваме на по-пълноценни отношения с хората и на по-добро здраве. Малцина обаче знаят, че то се отразява дори и на заплатата ни... при това значително.

Връзката между успех и щастие

В много фирми и образователни институции битува заблудата, че успехът носи щастие. Често си казваме, че щом получим повишението, което искаме, или признанието, което заслужаваме, щастието ще кацне на рамото ни.

Доскоро мнозина смятаха, че фокусът върху продуктивността и представянето в работата трябва да бъде толкова пълен, че дори да се отрази на здравето ни, за да можем да станем успешни и, вследствие на това, щастливи. Всички сме чували фрази като „Продължавай да бачкаш, никога не се отпускай!”.

Най-новите открития в психологията и неврологията обаче доказват, че задоволството и щастието всъщност са ключовата съставка на всяка успешна кариера. Оптимизмът служи като гориво на успешното ни представяне и ни помага да постигаме повече. Това на свой ред ни помага да напредваме както по кариерната стълбица, така и по отношение на личните си финанси.

Допаминът, серотонинът и мозъкът

Безброй учени доказват, че мозъците ни буквално са създадени така, че да работят най-добре, когато са настроени позитивно. Когато сме с оптимистична нагласа, мозъкът ни освобождава химикалите на щастието допамин и серотонин.

Малцина знаят обаче, че освен да ни карат да се чувстваме по-добре, тези хормони са и невероятни помощници в работата. Те ни дават възможност по-бързо да се оправяме с новата информация и по-лесно да анализираме и да решаваме проблеми.

Проясненият ум ни позволява да се съсредоточим на 100%. И обратно, ако се втренчваме в проблемите си, изразходваме по-голямата част от капацитета си да се фокусираме и изобщо от жизнената си енергия. Не е тайна, че като цяло разсеяните и непродуктивни служители, които освен това са намусени и необщителни, се прибират у дома с по-малка заплата и рядко напредват в кариерата.

Упражнения за щастие

Ако успеете да се научите да контролирате мислите си, ще се научите да запазвате щастието си, а следователно и кариерния си потенциал. Лесно е да се каже, защото такова нещо изисква много практика и дисциплина, но ви предлагаме три лесни упражнения, с които може още днес да започнете да се променяте към по-щастливи и успешни личности.

Представете си, че мозъкът ви е дискета с определен лимит на информацията, която може да поеме. Помислете, че околната ви среда, вътрешният ви монолог, другите хора и задачите бързо запълват празното пространство в дискетата. Колкото повече данни има на нея, толкова по-малко място остава за интелигентна оценка на информацията и за вземането на рационални решения. Затова разберете, че е безсмислено да я пълните с излишни съмнения в себе си и отчаяние.

Определете за себе си основните си вярвания и ценности и често ги визуализирайте. Постоянно си напомняйте, че живеете в настоящето, а не в миналото – сключете примирие с него и започнете да творите идеалното си бъдеще!

Поддържайте здравето си. За да постигнем успех, трябва да мобилизираме не само ума си, но и тялото, силите и душевната си бодрост. Хранете се добре, спете и спортувайте. Медитирайте. Невролози откриха, че монасите, които медитират с години, развиват предния си мозъчен дял, отговорен за възприемането и обработката на информация, по-добре от повечето хора. 

Щастието не е само чувство. То е важен ресурс, който можем и трябва да използваме в постоянната борба, наречена живот. Не забравяйте - вие можете да бъдете както най-добрия си приятел, така и най-лошия си враг. Помислете кое от двете предпочитате!