На предстоящото заседание на Военно-апелативния съд по делото срещу петимата благоевградски полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров - Чората, ще бъде оспорена съдебно-медицинската експертиза на покойния вече проф. Стойчо Раданов. Според юристи тя сериозно е наклонила везните в полза на осъдителната присъда, но адвокатите на полицаите я определиха като най-слабата съдебно-медицинска експертиза в историята на България от Освобождението насам.
Експертизата е нагласена така, че да обвини петимата полицаи в убийство, заяви адвокат Георги Ценев. Според него няма предумишлено убийство и противоречията в протоколите доказват това. На първо място черепът на починалия арестант е здрав, а в експертизата е посочена като причина за смъртта му "черепно-мозъчна травма", което проф. Раданов обяснявал с думите "терминологията е такава". Като второстепенна причина е посочена разкъсаната аорта, а последствието от това е само "пропиване на 150 мл кръв". Това според адвокатите показва, че аортата е разкъсана послесмъртно.
Пред БЛИЦ адвокат Ценев каза, че защитата се придържа към обяснението: аортата е разкъсана по време на аутопсията. "Сърцето се изважда с издърпване и скъсването е станало заради срастване на кръвоносния съд с гръбнака. Не е имало никакви удари по гърба на Чората, които да причинят тази травма", каза Ценев. Според адвокат Иво Найденов пък аортата е била срязана от д-р Колев по време на аутопсията.
"Проф. Стойчо Раданов е човекът, който втълпи на българското общество, че петимата полицаи от Благоевград са извършили убийство. Той е човекът, който смачка останалите вещи лица вътре в експертизата", каза Найденов. Адвокатът репликира остро на члена на новосъздадения обществен комитет в защита на полицаите Костадин Чакъров, който си спомни как проф. Раданов е бил притеснен, че му приписват думи, които не е казвал. "Аз никога не съм говорил за убийство", споделял съдебният медик. Според Чакъров той бил смутен и объркан от обществената реакция.
"Това не е вярно", заяви Найденов - "Именно проф. Раданов в кулоарите на съда, говореше за убийство, а когато беше помолен да защити тази теза в съдебната зала, се опита да се изсули по пантофи”. Според адвоката вина има и бившият вътрешен министър Румен Петков, който се извинил на близкикте на Чората, а забравил за полицаите. "МВР не стана да защити своите. Румен Петков е виновен, а Стойчо Раданов му помогна", категоричен е Найденов.
За по-нататъшния ход на съдебните дела ще бъдат поканени международни наблюдатели, обявиха от обществения комитет за защита на служителите от органите за сигурност и отбрана. Вече е изпратена в САЩ поканата до организацията "Адвокати без граница". "Готови сме да организираме алтернативен процес, за да разкрием истината", каза зам.-председателят на комитета д-р Стоимен Стоименов.
Според председателя на комитета проф. Цветана Павловска двете експертизи са толкова категорични, че дори да няма нито един свидетел на т. нар. престъпление, всеки непредубеден съд трябва да елиминира обвинението и да издаде оправдателна присъда. Доказано е наличието на кокаин в урината на арестанта, а наркоман при притискане до земята дори в любовна прегръдка може да получи кардиогеннен шок, посочи Павловска. Тя сподели лични мотиви за обществената си активност, като една от почернените майки, загубила сина си летец-изпитател в първите години на демокрацията. "Моят син щеше да е жив, ако имаше ред", каза Павловска.
Емоционално обръщение направи народната певица Янка Рупкина. Според нея страхът още не ни е напуснал, а цялото общество би трябвало да се изправи срещу тези, които разпространяват наркотици. "На всеки може да се случи на детето му да предложат наркотик, затова хората, които се занимават с това, трябва да бъдат наказвани", каза Рупкина и се обърна към обвинените полицаи с думите: "Бъдете смели, ние сме с вас".
На пресконференцията присъстваха четирима от благоевградските полицаи, на които по обжалваната присъда се полагат общо 82 години затвор за извършено от тях предумишлено убийство. Пред БЛИЦ съпругата на кап. Мирослав Писов - адвокат Биляна Коцакова-Писова каза: "Подсказаха ни, че никой не иска да се ангажира с категорично становище по това дело. Възможно е да го върнат за ново разглеждане и мъките ни да продължат с години". /БЛИЦ