Идеята за повече български стоки в магазините не се е появила вчера. Това заяви в предаването "Здравей, България" Теодор Дечев от АИКБ. 

"Това са въпроси, които са обсъждани от години. Тези мерки трябва да се прилагат и в мирно време, защото някои казват, че икономиката е военно временна", смята той.

"Това са неща, които не могат да продължат само до края на извънредното положение. Мерките трябва да продължат и след това", каза Дечев.

Димитър Зорев, председател на на Асоциацията на млекопреработвателите в България заяви, че млечният бранш е обединен повече от всякога.

"Искаме 90% от стоките, които се търгуват у нас да са български, а на 100% да са произведени от сурово българско мляко. Поздравяваме министър Танева за смелостта да бръкне в кутията на Пандора. Идеята е стара.

Все пак всеки оператор, които иска да продава на пазара ни,  трябва да се съобразява със законите на страната. Българското животновъдство оцеля през годините въпреки всичко. 

В държавата трябва да има правила, трябва да се попита българският потребител какво иска. Храната е свързана с националната сигурност и това се видя в условията на пандемия.

Нашето производство не е конкурентно на външното. От 2007 година всички предприятия вървят стремглавно надолу и са готови да катастрофират. В този бранш са заети около 100 000 човека, ако отидат на улицата, то те ща струват 120 млн. лева на месец.

Г-н Премиер, осъзнайте политиците и защитете българските производители, защото няма да можете да ги възстановите дори и в следващия живот", заяви Зорев.

"От 10 години искаме да има обособени щандове за българска продукция в големите вериги. Но не да има един обособен кашон за производител, а всеки да си излезе с логото и хората да решат от кого да купуват.

Цените тази година ще са по-ниски, защото потреблението е паднало, виждаме го", заяви Атанаска Бялкова, сдружение на оранжерийните производители.