Почти до края на месеца доминиращите въздушни маси над Балканите ще са горещи, от Северна Африка, и ще оформят слънчев и сух период с високи температури и минимални смущения, съобщава Нова телевизия.

Ден след ден влагата в повърхностния почвен слой и растенията ще намалява, а опасността от възникване на полски и горски пожари ще става по-голяма.

Цялата предстояща седмица ще е преобладаващо слънчева. В понеделник дневните температури ще са в интервала 30-35 градуса с тенденция всеки следващ ден да са с градус-два по-високи.

Така от сряда нататък термометрите в традиционно горещите точки на страната – сърцето на Дунавската равнина, Пловдивско-Пазарджишкото поле, Югоизтока и долината на Струма, ще ударят стойности над 40 градуса.

В жегата все пак на изолирани места в часовете следобед и вечерта ще се образува гръмотевична облачност, но валежите ще са строго локални. Вероятност това да се случи има във вторник и петък в Североизтока и в събота по планините, най-вече в Стара планина.

Седмицата до 23 юли също ще е гореща с много слънце и опасни жеги. Отново ще има условия за температури във високия летен диапазон над 40 градуса. Ако текущите прогнози се запазят, повишена вероятност за изолирани следобедни гръмотевични бури има на малко места около Илинден (20 юли).

По Черноморското крайбрежие времето ще следва ритъма на горещото лято с палещо слънце с минимална облачност. Дневни температури под 30 градуса почти няма да има, а в най-горещите дни термометрите ще показват до 37-38 градуса.

Повишена вероятност за краткотрайни изолирани следобедни гръмотевични валежи има в дните около средата на месеца (14-15 юли) по северната част на крайбрежието. Седмица напред вълнението на морето има изгледи да е по-силно в понеделник и вторник привечер, и в следобедните часове на четвъртък и петък.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук