Собственици на апартаменти и домоуправители твърдят, че не знаят по какви критерии ще се кандидатства за енергийна ефективност. От Регионалното министерство заявиха, че ги подготвят.

Светослав Николов е професионален домоуправител. Казва, че по новата програма за саниране собствениците ще трябва да плащат техническото и енергийното обследване на сградата.

„Това до някаква степен може би ще спести пари от програмата, тъй като собствениците ще трябва да финансират част от тези мерки, но от друга страна смятаме, че това ще усложни програмата, тъй като, ако има един или двама собственици, които не желаят да заплащат това обследване, то какъв е редът, по който ще кандидатства цялата етажна собственост“, коментира Светослав Николов, цитиран от bTV.

Не е ясно и какво се случва, ако собственик вече е извършил саниране и откаже да плати за техническото обследване.

Собствениците и ползвателите на апартаменти в един от жилищните блокове в столичния квартал "Лозенец" имат готовност да кандидатстват за саниране, но очакват критериите за това от държавата.

От Регионалното министерство заявиха, че новата програма тръгва през септември.

Като условия за допустимост на кандидатите са постигане на клас на енергопотребление минимум "B" и минимум 30% спестявания на първична енергия за обновената сграда.

А от Асоциацията на дружествата, които управляват етажната собственост, напомнят:

„Сградата трябва да има регистрирано сдружение на собствениците по Закона за управление на етажната собственост и това, което е новото, трябва да разполага с технически паспорт, който следва да бъде изготвен изцяло за сметка на собствениците“, каза Лилия Чолакова от Асоциацията на дружествата, които управляват етажната собственост.

По Плана за възстановяване и устойчивост за саниране на сгради са предвидени 1,4 млрд. лева.