Около 2,8 милиона са българите по света. Това сочи справка на Министерството на външните работи, изпратена в Народното събрание по реда на парламентарния контрол, пише Флагман бг.

Въпрос към ресорния министър са задали три депутатки от „Продължаваме промяната“. Цветелина Заркин, Венцислава Любенова и Инна Иванова са поискали актуална информация за числеността на българските диаспори по страни и населени места.

В отговора си външният министър Николай Милков пише, че българските граждани не са задължени да се регистрират в дипломатическите ни мисии в чужбина.

„Министерството на външните работи не разполага с точни данни за числеността на пребиваващите български граждани зад граница, като в редица държави липсва и официална статистика в тази насока.

Вземайки предвид горното, Ви предоставям информация в табличен вид за броя на българските граждани в чужбина съгласно справки, изготвени от съответните задгранични представителства на Република България“, пише още министър Милков.

В таблицата са изброени десетки държави. За някои има посочен официален брой, за други – неофициален брой, а за трети са попълнени и двете графи.

Някои от данните са „твърди“ числа, а други са от-до, които са осреднени. Така се получи среден брой от над 2,83 млн. българи зад граница.

Най-голямата ни диаспора е в Турция – между 600 и 700 хил. български граждани (неофициални данни).

Следват Германия – 410 885 (официален брой); Великобритания – 389 270, САЩ – 350 000, Испания – 215 000 (неофициално).

За Русия има официални данни, че живеят само 867 българи.

Припомняме, че след преброяването на населението през 2021 г. Националният статистически институт обяви, че у нас живеят малко над 6,5 млн. души.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук