Необходимо е цените на стоматологичните услуги да се вдигне с поне 30%. Това коментира зам.-председателят на БЗС д-р Борислав Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че НЗОК е институцията, която трябва да договори достатъчен брой дентални услуги, които да осигурят денталното здраве на пациентите. При децата това се осъществява, но при възрастните този пакет е изключително малък, изтъкна д-р Миланов и добави, че тази година нищо не е променено в сравнение с 2022 г.

"Що се отнася до свободния пазар, нашите практики са много различни. Лесно може да вземем заем и да направим тези практики супер, но след това ние ще фалираме", каза още гостът.

Доц. д-р Бойко Бонев от Катедра "Обществено дентално здраве" към МУ посочи на свой ред, че е нормално при такава голяма инфлация да има корекция на цените и в тяхната област.

"Цените при нас се формират въз основа на голяма група от фактори, всичко се повишава. Не е реално да мислим, че цените може да се запазят. Вече има едно увеличение на цените, но всички колеги опитваме да бъде в рамките на нормалното. Политиката на НЗОК изключва голяма част от здравните потребности на хората. В основни линии това прави помощта по-недостъпна за пациентите", обясни той.

По думите му достъпът до дентална помощ в България е осигурен напълно.

"От една страна имаме много зъболекари. Те са добри и работят качествено. Но проблемът е с нивото на здравната култура, не се работи в областта на профилактиката и здравното образование", заяви доц. д-р Бонев.

Д-р Миланов обърна внимание, че всички материали в сферата на денталната медицина се внасят от чужбина и са на европейски цени, които са поскъпнали в пъти. Зам.-председателят на БЗС поясни, че се съобразяват донякъде и с възможностите на пациентите, за да може да си "изкарват хляба".

Според него разполагаме с предостатъчно зъболекари. Практикуващите на територията на страната са около 10 хил. В челните редици сме по брой зъболекари на глава от населението, което обаче създава и проблеми.

Двамата гости алармираха, че има огромен проблем с електронните досиета на пациентите.

"Положението е такова и ние трябва да се съобразяваме. Надявам се в един момент системата да заработи нормално", каза доц. д-р Бонев.

"Типично по български се прави офанзива, когато изтичат всякакви срокове и се създава излишно напрежение, което не води до нищо добро. Чакаме "Информационно обслужване" да спази обещанието си, все още нямаме нещо готово, което да тестваме в реални условия", разясни д-р Миланов.