Данъчните ще започнат да следят по-изкъсо търговците, които не издават касови бележки или трият данните от касовия апарат в края на деня. В НАП са подготвили промени в размера на глобите, за да ги направят по-дисциплиниращи.
При първо нарушение глобата сега е между 200 и 10 000 лева, а при второ между 500 и 20 000. От приходната агенция предлагат да бъдат обединени двете глоби като се повиши долната граница на 1000 лева и намали горната до 5000 лева, обясни пред Дарик директорът на дирекция "Данъчно-осигурителен контрол" в агенцията Васил Панов. Според него по този начин глобите ще дисциплинират търговците.
Големите търговски обекти обаче извършват друго нарушение - трият данни от касовите си апарати. Накрая на деня, след като отчетат парите, оборотът се изтрива. Затова от приходната агенция ще предприемат постоянно наблюдение.
Данъчните инспектори ще засичат касовите апарати три-четири или пет дни, в зависимост от тяхната преценка, и този оборот става еталон за съответното заведение. Падне ли под оборотът, ще се правят други контролни действия, които да го принудят този човек повече да не си позволява по някакъв начин да манипулира устройството, каза Васил Панов. /БЛИЦ