Когато има условия и се прецени, учениците ще се върнат в класните стаи. Габрово и Плевен вече не са в режима на заповедта, с която беше обявена грипната ваканция в страната. Това обясни пред bTV заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.
 

Тя посочи още, че решението в Пловдив да бъде удължена грипната ваканция е на Регионалната здравна инспекция. „В Пловдив са преценили, че има увеличаване на заболелите и тази сутрин се очаква удължаване от РЗИ“, каза Михайлова.
 
„Когато има болни ученици, е най-добре да останат първите дни в дома си. Тук е въпрос и на самоконтрол и лична отговорност“, посъветва тя.
 
„Към момента не сме в епидемия за София. Но това са стойности, които много бързо се променят“, каза заместник-министърът.
 
„Средният брой неучебни дни с втората грипна ваканция са между 6 и 16. Системата може да ги поеме. Няма място за притеснение. Преструктурира се материалът. Тук водещ е учителят и подходът в класните стаи“, обясни Михайлова.
 
Тя каза още, че в случай, че продължи повече, теми, които не са усвоени за 7, 10 и 4 клас, няма да бъдат включени в изпитите. Това няма да засегне националните зрелостни изпити, защото тези теми са усвоени в 11 клас
 
Има възможност състезанията и олимпиадите да се проведат на един по-късен етап.
 
„На този етап системата има резерв, няма място за безпокойство“, увери Михайлова.
 
„Да се използват всички средства за комуникация. Чрез електронните средства да се дават материали за самоподготовка“, призова тя.
 
„На този етап няма условия за удължаване на учебната година. Ако учениците се върнат в четвъртък, има всички условия да се преструктурира и да се усвои материалът“, каза заместник-министърът.