В София към момента няма констатирани случаи на коронавирус. Столичната община обаче вече сформира кризисен щаб, който набеляза важни мерки в борбата със заразата.

Една от тях е при необходимост и наличие на заболели Втора градска болница да се преобразува така че да поеме кризисните пациенти. Това обяви Дончо Барбалов, зам.-кметът по направление “Финанси и здравеопазване".

Той потвърди, че столицата разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. Д-р Пенчев обясни, че има засилен контрол в детски заведения, ясли и градини.

На входа медицинските сестри проверяват всички пристигащи. Има направена организация и за доставка на дистанционни термометри за по-големите градини. Обезпечени са и необходимите предпазни средства.

Д-р Данчо Пенчев, директор на Столична регионална здрава инспекция каза пред медиите, че на територията на София е създадена достатъчно добра и строга организация. Той разкри, че има повишен брой заболели от грип и има вероятност грипната ваканция да се увеличи, но това ще се реши на по-късен етап.