Ръководителката на Спецпрокуратурата каза как тече проверката по делото за двойното гражданство на Кирил Петков. 

"Срокът е стандартен като за всяка проверка. Случаят не се отличава с нищо от десетките проверки, които се образуват ежедневно. Сигналът не е разполагал с  достатъчно доказателства, наблюдаващият прокурор е съобразил проверка по закона за съдебната власт. Това се извършва в момента", каза Валентина Маджарова в ефира на БНТ. 

Що се отнася до това, какви документи ще получи Спецпрокуратурата от Конституционния съд, Маджарова каза, че на този въпрос може да даде единствено наблюдаващия прокурор. Той ще реши преписката по същество. Той решава кой документ е относим и кой не. 

Тя обаче уточни, че Спецпрокуратурата може да изисква всички документи, представени пред КС. 

"Трябва да внеса едно уточнение. Предварителната проверка е извън процесуален способ. Тя няма доказателствена тежест. Тя служи на прокурора да отсее достоверния от недостоверния сигнал. Без нея прокурорът няма как да се ориентира как да реши сигнала", поясни Маджарова. 

Шефката на Спецпрокуратурата коментира и отговора на "Продължаваме промяната" на въпросната проверка. "Не е редно аз да коментирам политически изявления. Единствено ще отговоря, че спецпрокуратурата спазва закона такъв, какъвто е", каза тя и добави, че е възможно да има последствия Кирил Петков. 

"Това също е въпрос, на който не е редно да отговарям в длъжностното си качество. Вероятно може да има последствия", каза тя. 

Проверката на Спецпрокуратурата по делото ще приключи в двумесечен срок. След приключването прокурорът ще има един месец как да реши преписката. Да, това може да се случи и след изборите на 14 ноември, подчерта Маджарова. 

По думите ѝ работата на правосъдието е засегнато от институционалните войни, започнати с идването на власт на кабинета на Радев. 

"Няма начин, за съжаление, ние също сме засегнати от институционалните войни. Те не водят до нищо добро за българския данъкоплатец. Аз лично наблюдавам отново, пик е силно казано, но увеличен ръст на престъпления, с които считахме, че вече сме се справили - телефоните измами. Регистрират се отново такива случаи. За много хора е ясно, че тези телефонни измами се извършват от ОПГ. Отделно се наблюдава в ръст в делата за трафик на хора. Свързани с бежанските процеси", каза тя.  

Относно намерението на така наречените партии на промяната да закрият Спецпрокуратурата Маджарова каза, че това не е основния проблем, но това е отразява на хората, които са на терен.

"Ако кажа, че това не е така, няма да бъда честна и коректна. Безспорно демотивация се наблюдава. Но тя е напълно обяснима. В крайна сметка на нито един действащ магистрат няма как да бъдат противопоставени тезите, представени в 45-ия и 46 парламент. Закриването на органи на съдебната власт не би могло да се нарече конструктивно като подход. То е деструктивно като метод, а такива методи не водят до добър ефект", каза тя. 

Много лесно е да се разруши нещо, а да градиш се изисква много време, добави Маджарова. 

"Правото и политиката са много тясно свързани. За всяка правова държава обаче е много важно политиката да служи на правото, а не обратното. Задачата пред нашите политици е много сложна. Поне от 20 години се говори за съдебна реформа. като действащ магистрат знам, че такава реформа е нужна. Знам като прокурор, че ние дължим много на обществото, особено в сегмента борба с корупцията по всичките етажи на властта. Политиците трябва да намерят най-малкото общо кратно", каза още шефката на Спецпрокуратрурата. 

Маджарова припомни също, че Спецпрокуратурата е натоварена с тази много сложна задача - борбата с корупцията по висшите етажи на властта - едва от 2017 година. Тя заработи пълноценно в средата на 2018 година. Фактически е невъзможно да приключат разследвания, касаещи дела за корупция по висшите етажи на властта с влезли в сила присъди в такъв кратък период. Едно шофиране под въздействие на алкохол отнема една година, а тук говорим за корупция по висшите етажи на властта. 

"За да покаже резултатите към които се стремим, имаме нужда от още малко време и кредит на доверие. От началото на годината са предадени 44 лица за корупция", съобщи Маджарова. 

По думите ѝ, делото срещу Божков тече. "То е в ход, не се случва толкова бързо, колкото ни се иска. Но доскоро голяма част от обвиняемите лица се укриваха от правосъдието", каза тя. 

Тя съобщи още, че със съдружника на Божков Борис Бекяров се работи. "Лицето вече е дало обяснение в качеството на обвиняем, За утре е планиран нов разпит. Разследването продължава", каза тя. 

Говорейки за досиетата "Пандора" Маджарова каза, че на базата журналистическо разследване не може да се повдигне обвинение, защото то не е достатъчно.