Съдейки по потока на пациенти, бих казал, че пандемията е контролирана. Няма този натиск, който беше по време на втората вълна. Определено по време на втората вълна натискът беше значително по-силен, може би защото не бяхме толкова подготвени. Всички сектори са подготвени за тази пандемия в болницата. Това, което очаквахме, слава богу, не се случи. 

Това заяви директорът на "Александровска болница" професор Борис Богов в ефира на bTV. 

Колегите, които са ваксинирани, са повече от 50% и около 15 % преболедуваха К-19, разкри още той. 

По думите му, за медиците в момента най-трудните моменти са няколко. "Най-вече първо са емоционалното състояние на самите пациенти. Това води до изхабяване на персонала. Да не говорим, че винаги има недостиг на такъв. Една сестра обслужва често повече от 10 пациенти. Анестезиолози и реаниматори също се справят с доста пациенти", каза още Богов. 

По думите му, в рамките на болницата има 4 избирателни секции. 

"Пандемията е контролирана. Вземането на решения за разхлабване на мерките е резултат от широк анализ. Ние не стоим по лошо място от нашите съседи. И определено мога да кажа, че пандемията е контролирана. Никой не може да се оплаче от стриктни мерки у нас. Въпреки това, натискът върху болниците не е толкова голям", каза още той. 

Професор Богов обясни, че смъртността у нас е голяма, защото при регистрирането на тези пациенти с К-19, неблагоприятнният изход е от съвсем друго заболяване. Другото е, че българското население страда много от сърдени болести и бъбречна недостатъчност. 

По думите му, проблеми с ваксините няма да има, но може да се окажем пред ситуация ваксини да има, но да няма желаещи да си ги поставят. 

Всички хора, желаят да си поставят РНК ваксини, които към този момент не са налични. До края на април, когато вече ще има твърде много РНК ваксини, също няма да има много хора да се ваксинират, защото налична в момента е ваксината само на "АстраЗенека", обясни професор Богов.