Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев заема един от най-горещите постове в държавата заради проверките, които новата институция извършва по отношение на висши държавници и разследвани и обвиняеми бизнесмени с несметни богатства. През последните дни Георгиев бе атакуван със серия компромати. БЛИЦ го потърси, за да разбере истината от първо лице. Ето как г-н Георгиев отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.
- Г-н Георгиев, в сайта "Фрогнюз" излезе информация, че сте придобили два апартамента, един от които в престижния квартал "Изток" на цени, които са много под пазарните?
- Истината от първо лице е, че това е пълна лъжа.

През 2012 г. с ипотечен кредит съм придобил заедно със съпругата ми апартамент в жк "Гео Милев". Моята съпруга работи като зъболекар и има солидни доходи от дейността си.

- Да, но в статията е посочено, че апартаментът е в квартал "Изток", на 200 метра от жилището, което си е купил Цветан Цветанов. Как ще отговорите?
- Некоректно се посочва в статията, че този апартамент се намира в жк "Изток". 

Цените на имотите в квартал "Гео Милев" са коренно различни от тези в квартал "Изток". Това е все едно да сравняваме бутик на булевард "Витоша" със сергия на Женския пазар.

- Да, но в статията е посочено, че апартаментът, който сте придобил през 2012 година, е на преференциална цена?
- Със съпругата ми закупихме жилището от фирма "Ню Билд Инжинеринг". Това е фирма, която не познавам и няма как да ми е продала апартамента на преференциална цена.

Апартаментът е 99 квадратни метра и е придобит за сумата от 106 000 евро. Преди да купя въпросното жилище, съм продал друго, което ми беше дарено от моите родители.

- А как тогава ще обясните покупката на двете изгодни паркоместа към жилището?
- В статията е написано напълно манипулативно, че паркоместата са купени на цени под пазарните. Нещо повече - от "Фрогнюз" са сметнали цените на паркоместата като застроена жилищна площ, което е абсолютно погрешно, защото цената на гаражите е в пъти по-ниска.

- Как си обяснявате серията от атаки срещу Вас и семейството Ви в тази медия?
- С голямото желание на нашите "клиенти" да имам апартамент в квартал "Изток".

Внушението е абсолютно съзнателно, защото цените на апартаментите в "Гео Милев са много по-ниски от тези в квартал "Изток", но явно това не се харесва на хората, които се опитват да ме дискредитират, и те продължават с лъжите.

Никога няма да имам апартамент в "Изток, защото имам много голям кредит, който ще погасявам години наред заедно със съпругата ми. Докато този кредит не бъде изплатен, второто жилище ще остане собственост на банката. Това е напълно ясно за всички, които познават законодателството.

Декларирал съм всичко, което притежавам, пред Сметната палата, което е посочено на нейния сайт. От тази година тази информация е достъпна и на електронната страница на КПКОНПИ.

Абсурдно е да се говори, че съм бил облагодетелстван от покупките на двата апартамента. При първото жилище, както вече ви обясних, става въпрос за фирма, която не познавам, а във втория се касае за покупка от частно лице и ипотечен кредит. Всичко е ясно и точно.

Явно с колегите ми добре си вършим работата, за да са налице подобни атаки срещу мен и КПКОНПИ.
 

- Не се ли крие зад атаката опит да ви се въздейства за проверката, която извършвате по отношение на Цветан Цветанов, Цачева и останалите политици, които са си купили изгодни апартаменти от фирма "Артекс"?
- Вероятно целта може да е точно това.

Проверките по отношение на Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, Ваня Колева и Цецка Цачева вече са започнати и ще бъдат направени обективно и безпристрастно. Всички наши действия ще бъдат извършени спрямо буквата на закона, така както винаги сме процедирали.

Очевидно на някой това не му харесва, но няма да допусна да се урони нито моят престиж, нито на комисията, която ръководя.

- Научих, че от десетина дни за сигурността ви отговарят гардове от Националната служба за охрана. Защо се наложи тази предпазна мярка?
- Заради получените сигнали от лица, които са отправили заплахи към мен. Това е дало основание на компетентните органи да преценят да ми поставят охрана.

- Очаквате ли нова компроматна атака?
- Глупостите, които се пишат, няма да ме отклонят от пътя и ще продължа да преследвам всичко, което е незаконно!

Време е държавата да се справи с тежките корупционни практики и аз ще продължа работата си в тази посока така, както съм го правил през последните 19 години от живота си.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ