"И сега съществува механизъм за разследване на главния прокурор. Конституционният съд категорично се произнесе, че при извършено престъпление от страна на главния прокурор или от някой от другите висши ръководители на съдебната власт, всеки български прокурор може да образува разследване и да търси наказателна отговорност.

Дейността на главния прокурор и на магистратите е в светлината на засиленото общественото и медийно внимание. Нима вярва някой, че ако има престъпление и то стане достояние, то няма да бъде разследвано? Напротив. В системата на прокуратурата има достатъчно отговорни, честни и съвестни прокурори, които ще изпълнят своите задължения".  

Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите и член на ВСС.

Той подчерта, че механизмът за разследване на главния прокурор е важен, но "нещата трябва да бъдат направени първо в рамките на Конституцията":

"Най-лесният път и най-отговорният е широк консенсус, който да приеме съответни изменения в Конституцията. Ако ли не, да има изменения в закони, срещу които ние не сме против, но те да бъдат съобразени с Конституцията и с решенията на КС и с това, което е необходимо и е на принципна основа. 

Ние сме за това да има отчетност и контрол върху дейността на всеки прокурор, на всеки магистрат, включително и на главния прокурор. Това практически в голяма степен е така, защото сме правова държава и трябва да уважаваме върховенството на правото".  

Според Владимир Николов персонифицирането на съдебната реформа е най-вредното нещо и контрапродуктивно следствие, което се наблюдава:

"Не трябва да фокусираме всичко в смяната на даден човек. Независимо кой е човекът. Ако има някаква такава цел, това е нелегитимно и не би трябвало да се случва".

По думите на Николов осъдителното дело "Колеви срещу България" отразява една реалност от преди 20-ина години:

"Ситуацията в момента - и обществената, и в правосъдната система - категорично не е такава. Аз съм против това ние сами да се сочим сами като някакъв негативен пример и да изтъкваме някакви недъзи, каквито до голяма степен не съществуват". 

Председателят на Асоциацията на прокурорите определи като невярно и несправедливо твърдението, че прокуратурата е големият виновник за неслучилата се правосъдна реформа.

"Искаме да бъде осъвременен Наказателно-процесуалният кодекс. Ние се базираме на едни остарели и формални процедури. Трябва да се измине един много строг път и ние сме направил предложения как това може да бъде облекчено и опростено, за да получат хората резултата, от който имат нужда. Трябва да се осъвременят редица неща", посочи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук