Вероятно ще се стигне до затваряне на руското посолство у нас. Това коментира главният редактор на  Bellingcat Христо Грозев, медията, която стои зад разкриването на самоличността на агентите на руските служби, които се опитаха да убият Алексей Навални. По думите на Грозев ако Москва е казала „А“, ще каже и „Б“. 

Днес 70-те изгонени руски дипломати напуснаха мисията, а два самолета пристигнаха да ги приберат. 

Кремъл не обича да изглежда слаб и след изгонването на дипломатите и заявката на руския посланик, че ще говори за затваряне на мисията у нас, това е много вероятно да се случи, добави разследващият журналист.

Решението на България да изгони 70 руски дипломати е изненадващо и добре е откликнало у американските ни партньори, които не са били оповестени за него предварително, каза още Грозев. 

По думите му както НАТО, така и другите ни партньори очакват по-твърда позиция на България относно Русия.

"Много страни в Европа отдавна смятат, че присъствието на стотици руски така наречени дипломати, е много странно и много опасно. Те отдавна търсят възможности да открият конкретни данни за шпионаж на голяма част от тези дипломати и откриват такива данни и изгонват по-малки партиди от 5, 6 до 10 души. Холандия го прави много често например, но България практически изглежда, че години наред е събирала данни“, коментира още разследващият журналист.

Според него тази крачка на България е знак за Кремъл, че не може да се очаква България да бъде техен партньор. 

Той коментира и че едва ли градинари и готвачи едва ли са били тайно „джеймсбондовци“, но изгонването им е във връзка със заявката, че не може да има такава несъразмерно присъствие на руски представители в посолството.

Според Грозев трябва да са около 40-50 души. 

Грозев коментира и твърденията на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, че на български инфлуенсъри са давани по 4000 лева, за да защитават позицията на Москва. 

"Имаме конкретни доказателства, че материали, които подкрепят кремълската позиция по злободневни теми за войната, са плащани с дребни суми от порядъка на 300-400 лева за материал. Често са плащани чрез посредници . Конкретен случай - македонски учен коментатор анализатор, който пуска готови материали на БГ медии, като им плаща. Но тези материали идват от спецслужбите на Кремъл. Тези медии са по-маргинални", каза той. 

"Но като корелираме съдържанието в тези сайтове, тези материали излизат и в по-големи сайтове. Може да се заключи , че и по-големи сайтове може да са получавали пари", добави Грозев. 

"Това, което ние сме наблюдавали през годините, е, че както в България, така и в други източноевропейски страни, има служители, които се занимават с развиване на агенти на влияние, служители в посолството, които по време на лични беседи и вечери с инфлуенсъри им предават пликчета с пари, така че много е вероятно да е този тип дейност, която е забелязан от тайните служби.

Много се надявам те да са събрали доказателства, защото Холандия например в последните години публикува видеоматериали или фотоматериали, за да не бъдат голословни. Така че много се надявам България да може поне няколко примера да покаже, за да може обществото все пак да видим какво са правили те“, добави още Грозев.