В патрулките на КАТ се планира да бъдат интегрирани видеорегистратори и полицаите могат да пишат актове и електронни фишове за всякакви нарушения, заснети от тях. Това съобщи за „Телеграф“ началникът на Пътна полиция комисар Росен Рапчев.
 
Проектът за оборудването на колите с уредите се очаква стане факт през 2019 година като част от мерките за борба с войната на пътя и  намаляването на катастрофите. Междувременно във возилата ще продължат да снимат и „очите“ срещу корупция. Те са по три в купе и записват всяка секунда от дежурството на екипите, за да е сигурно, че не им предлагат и не вземат рушвети.
 
„Целта на видеорегистраторите ще е да обхваща случващото се извън автомобила. При всякакви заснети нарушения на шофьори в движение, на база информацията от устройствата, полицейският служител ще може да стартира административнонаказателна преписка“, разясни комисар Рапчев. Ако устройството „спипа“ шофьор да говори по телефона например, катаджиите или ще го спрат и ще му напишат глоба на място или ще му изпратят по-късно наказанието под формата на акт по пощата.
 
„Служителите ни ще са свидетели в случаите, когато им се налага санкция дистанционно“, уточни началникът на КАТ. Очаква се пътните полицаи да попълнят автопарка си с нови коли през 2019 година и ще е заложено всяка от тях да е с видеорегиатратор.
 
Точната бройка все още се уточнява, както и колко ще струват устройствата, но за това ще бъде пусната обществена поръчка.