Важно е да се каже, че не са само лекарствата. Пациентите, които са позитивни на К-19, имат право на всички безплатни изследвания, които прецени лекаря. Те се правят в ковид зоните. Това съобщи председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров в ефира на Нова тв. 

По думите му, след като се направят всичките необходими изследвания, по преценка на лекаря, се дава рецепта с код К-19 и лекарствата се получават безплатно. Лекарствата се изписват от лекаря в ковид зоните, личният лекар не можа да ги изписва. 

"Би трябвало и личният лекар да може да ви изпише терапията, но нека да видим как е тръгне. Може да се надгради. След това отивате в аптеката, получавате тези лекарства и няма да ви искат заплащане за тези лекарства", казаоще Маджаров. 

По думите му все още системата се справя с хоспитализираните. Но системата е разтревожена, или по-скоро бе разтревожена преди пика на пандемията. "Знаете, че медиците не получаваха средствата си за първа линия. Това бе тревога и на мениджърите на болните заведения, защото не можеха да запълнят ковид отделенията с лекари", каза председалетят на ЛС. 

Мисля, че сега с изключение на случая във Видин, който не касае методиката, всичко е регулирано. От този месец личните лекари пак получават 1000 лева и всички на първа линия в болниците ще получават хиляда лева, каза още той. 

Попитан няма ли да бъдат нарушени мерките срещу К-19 на предстоящия събор на Лекарския съюз, д-р Маджаров отрече тази възможност. 

"Странно защо в публичното пространство не се изчита заповедта на здравния министър. тя е най-либералната до сега. В нея пише, че ако имат едно от четирите условия - ваксина, преболедували са, имат отрицателен антигенен или PCR тест, те може да присъстват на събитието. Дори имаме изнесена лаборатория, където участниците може да се тестват, ако са забравили своя сертификат", обясни председателят на Лекарския съюз.