Предоставянето на ракети от българското въоръжение на Украйна няма да се отрази на отбранителната способност на страната ни, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той потвърди, че България има неработещи ракетни системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна, ако правителство и парламентът вземат подобно решение.

"Знаете, че преимуществено от съветско време е нашата техника, затова е нормално някои системи, специално зенитно-управляеми системи, да не могат да се поддържат. Те не са много, те са няколко бройки, има информация за това нещо и аз съм го докладвал. Това е държавна собственост.

Ако държавата реши да ги използва, за да има някаква изгода, за нас е по-добре ние да не ги съхраняваме. Някой път е опасно, държим ги в различни складове и застрашаваме живота на личния състав", коментира адмирал Ефтимов.

Той не уточни колко са неработещите ракетни системи, но увери, че това няма да наруши отбранителните способности на страната ни. 

"Имаме проекти за придобиване и модернизиране на нашите системи за въздушна отбрана, но мога да заявя, че това което имаме на въоръжение в българската армия, с малки изключения е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения", каза още той.

Ефтимов коментира, че проектът за нова бойна машина на пехотата се движи добре и към този момент няма причина да отпадне предложеният инвестиционен вариант за придобиването ѝ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук