В Националния оперативен център в Главната дирекция няма постъпили сигнали за бедстващи хора. Това каза на брифинг директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов, предаде „Фокус“.
„През нощта имахме инциденти случаи, при които транспортирахме закъсали в снежните преспи с колите си хора. Такива са случаите във Варненско, 5 болни за хемодиализа в Бургаско, трима в маршрутно такси около Драгоман“, обясни той.

„Сравнително спокойно протече нощта, освен тези случаи имахме няколко влака, които бяха закъсали в преспите и трябваше да изведем бързо хората на топло и сигурно място“, посочи гл. комисар. „Има няколко общини, които обявиха бедствено положение, не защото хората наистина бедстват, а предвид продължаването на тежката ситуация и липсата на електрозахранване и водоподаване, говорим за Североизточната област - две общини във Варна и Лозница в Разград“, коментира Николай Николов. „Предстои днес да подпомогнем усилията на ЕНЕРГО-Про да възстанови електрозахранването на 242 населени места“, заяви той.

„Най-вероятно днес или утре ще започнем да получаваме сигнали от хижи, високопланински местности, където хората са празнували и ще желаят да се приберат утре. Смятаме, че това не са бедстващи хора“, уточни гл. комисар Николов. „Ще обърнем внимание на населените места, където няма достъп и липсва електрозахранване“, заяви той.