Дете на 9 години е положително за коронавирус. Това стана ясно на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб, създаден заради коронавируса. Това е 52-ият случай на заразен с вируса в България.

Чичото на детето, който също е извън България, е бил контактен със сестра си, която също е заразена, добави Мутафчийски. Според него това е пореден случай на върховна безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

"Това е големият проблем на туристическите ни фирми - в стремежа си да запазят бизнеса си, приемат хора, които са безотговорни", каза ген. Мутафчийски.

"Благодаря на всички български граждани, които разбраха сериозността на положението и се съобразяват с разписанията. Не се разхождат излишно и правят само най-необходими мероприятия, свързани с ежедневните нужди. Това ни дава възможност и ние да не бъдем прекалено твърди в изискванията", призна той. 

"Не мога да спестя и благодарността за подкрепата на обществото, изразена с един съвсем безобиден акт, но е много показателен - с ръкоплясканията за медиците ни", каза той.

БЛИЦ припомня, че преди дни коронавирусът взе втората си жертва в България - 74-годишен мъж с белодробни проблеми, който лежеше в столичния "Пирогов".  На 11 март, издъхна 66-годишната му съпруга, въпреки опитите на лекарите да спасят живота й.

Сред заразените у нас има 3 дечица, но само при едно има някаква грипоподобна симптоматика. Сред болните е и 24-годишен младеж.

От вчера е ясно, че заразен с коронавирус има и в морската ни столица. Мъжът е бил в Барселона и в Италия, той работи като диджей. В момента е хоспитализиран във варненската болница "Св. Марина".

Гърция има още 103 случая за едно денонощие, общо заразените са 303. Босна и Херцеговина има още 3 нови, общо са 24, Северна Македония – има 19 нови, Сърбия – 48, Словения -219. Китай само 16 случая за последното денонощие.

В Иран са 13 хиляди. Корея има 74 случая само за последното денонощие. В Испания 1024 са новите, общо са 7800. Германия новите са 637, общо са 5800, Франция са почти 1000 са новите случая, гласят актуалните данни изнесени на брифинга Националния оперативен щаб тази сутрин.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!