Поредно посегателство над автомобил заради паркомясто. Случката е от Стара Загора. Чистачките на колата са били вдигнати, а на капака е оставена торба с боклук. Посланието ясно говори, че возилото не е желано на конкретното място, пише GlasNews.bg.

„За този, който ми вдигна чистачката и си остави торбичката с боклука, “изгрухтя” ли накрая?, вместо това можеше цивилизовано да напишеш бележка, че не може да минеш или че просто сигурно мястото е “твое“!,“ написа Коко И. „Навсякъде има такива малоумни страхливци, не могат да кажат, драскат колите все едно местата са техни,“ коментира жител на града.

„Не е това начина с тази селящина, така и не разбраха дядовците от блока, че комунизмът отдавна си отиде и няма мое и твое място. Ама тя простотията по хората вървяла“, пише друг. Според някои причината за проявата е, че колата се намира на тротоар. В кои случаи обаче паркирането на тротоари е разрешено?

Чл. 98 ал. 2 т. 2 от ЗДвП изрично забранява паркирането на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях.

В цитираната разпоредба има условие – съответното моторно превозно средство следва да затруднява достъпа до жилищни сгради и гаражи. Като погледнем от другата страна следва, че паркирането на тротоара е позволено стига да не пречи на достъпа до жилищни сгради и гаражи.

Паркирането на тротоара е разрешено, стига автомобилът Ви да тежи до 2,5 тона, да има не по-малко от 2 метра за преминаване на пешеходците и да не е непосредствена близост до вход или гараж.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук