През летните месеци вниманието ни е насочено към засиленото движение по главните пътища на страната. Това каза по време на брифинг на автомагистрала „Тракия“ на изхода на София Мария Ботева от „Пътна полиция“.

„През летните месеци вниманието ни е насочено основно към преминаването през страната ни на транзитно пътуващи граждани на трети страни през нашите гранични контролно-пропускателни пунктове, както и към засиления трафик, който се очаква по време на летните отпуски.

По тази причина нашето внимание е насочено във всички тези направления - първо пътните артерии, които водят към границите, но същевременно и по очакваните най-натоварени трасета.

Това са магистралите, главен път I-1, който е от Видин до „Кулата“, път I-5 Русе – „Маказа“. Същевременно вниманието ще бъде насочено и за артериите между курортите, тъй като и там има голяма посещаемост, както от български, така и от чуждестранни туристи“, обясни тя, цитирана от Фокус.

„Ще се следи както за използването на обезопасителни системи, така и за всички онези нарушения, които са с автоматизирани средства и системи за контрол на скоростта, и всякакви други нарушения, които биха могли да нарушат участниците в движението на пътищата“, добави Ботева.

„Обръщам внимание на пътуващите през магистралите, че използването на аварийните ленти е изрично регламентирано в Закона за движението по пътищата. Предвижда се сериозни мерки за нарушителите“, каза още тя.