"Терористът от Крайстчърч - Брентън Тарант, е посетил Балкански регион през 2016 г. Установено е негово пътуване до Сърбия. През Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватска. Това са данни, които са известни до този момент. На 9-ти септември 2018 година е пристигнал на Летище София с полет от Дубай, а на 10-ти ноември е наел автомобил, с който е извършил пътуване до няколко градове - София, Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Казанлък, Банско, Бачково, а на 15-ти ноември е заминал за Букурещ и от румънска територия се придвижва до Унгария." Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров пред медии по случай българската следа в атентата в Нова Зеландия, в който загинаха 49 души

"Това, което може да се каже на този етап е че няма данни за терористична връзка с нашата територия. Версията, която се споделя е че пътуването му в Сърбия, Хърватска и Черна гора, както и идването му тук, са свързани предимно с посещения на исторически места. Постоянна е връзката с разследването в Нова Зеландия и Австралия", посочи още Цацаров.  

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че има още много работа по случая. "Предстои работа по отношение на това къде е преспивал и къде е престоявал. Предстои тази вечер да получим допълнителна информация от Нова Зеландия. Ако има други лица, ще извършим проверка дали са пребивавали на територията на България. До този момент нямаме данни в престоя му тук да има друго освен, това което е записал в документите си, а именно - с цел туризъм", каза Маринов.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!