Фирми мамят младежи с двуседмични езикови курсове, чрез които уж могат да научат език изцяло. Компаниите предлагат обучение, при което можеш да назубриш английски онлайн, като платиш за флаш карти, на които думите са публикувани на два езика, съобщава "Телеграф".

Предполага се, че хората които се вържат на тази идея, на финала ще научат още около 2000 думи, които могат да им бъдат полезни по време на европредседателството.

"Казаха ми, че ще науча 2000 думи на английски, но се оказа, че накрая получих картончета с 200 думи, които ми бяха преведени на български", разказва един от участниците в тази платформа. Нямаше никаква информация за това как те се вписват в граматиката", допълва той. Вариантът за обучение приличал много на някогашните картинки, по които българите учеха език – отпред българска дума, а отзад европейска. 

"Платформата ми каза, че дава възможност да платя онлайн и само след седмица да владея чужд език", разказва кандидат, който се надявал да го овладее спешно преди Европредседателството. Накрая се оказало, че му предлагат ограничени фрази, които той владее и сам.

"Не очаквах, че ще го науча, но само за броени дни вече владея езика", твърдят участници в езиковите платформи". Някои от тях посочват, че са научили 2000 думи или изрази, което далеч не означава владеене на език. Повечето участници обаче твърдят, че за въпросния срок са научили само ограничен брой думи и изречения, с които не успяват да се справят на английски. В някои от случаите фирмите се криели след първите обаждания и отказвали да потвърдят , че наистина си се записал при тях и си им превел съответната сума, защото не са в състояние да го поитвърдят.