От началото на месец октомври клиентите на Топлофикация в Пловдив ще плащат с около 9 на сто по-скъпо парно след като беше прието поскъпването на природния газ с 14%. Проверка показа, че това оскъпяване не е променило коренно начина, по който пловдивчани смятат да посрещнат новия отоплителен сезон.

Търговци на твърди горива разкриха, че търсенето на дърва за огрев, въглища и пелети за отопление не се е променило спрямо минали години, пише "Трафик".

Потребителите на този вид гориво трябва да приготвят по-голям бюджет. Като всеки продукт, с който се търгува и при дървата твърда цена няма – увеличението при тях тази година е с 20 на сто.

Осезаема е промяната, която е повече от 20% спрямо миналата година. Както знаем ценообразуването на един артикул се свежда до други по-малки подотрасли, които са свързани с изграждането на тази цена като добиване на дървесина, транспортиране, изготвяне на нужните документи, разказа пред екипа ни Георги Стайков, който е собственик на склад за дърва за огрев и въглища. Всеки един от тези компоненти определя крайната цена на дървата за огрев.

За бука тази година цената е около 100 лева, за дъба е някъде около 105-110 лева за кубик готови и обработени дърва за нуждата на горивната камера, разкри още търговецът.