Лидерът на "Атака" Волен Сидеров реагира остро срещу решението на Вселенския патриарх Вартоломей да обяви за автокефална украинската църва. Той направи и разкрития на профила си във Фейсбук. Лидерът на "Атака" критикува и Валери Симеонов, който призова БПЦ да признае украинската църква за независима. Лидерът на "Атака" обяви изказването на вицепремиера за антиправославно.
Ето какво написа Волен Сидеров:Изразявам категоричното си несъгласие с провокацията на Вселенския патриарх Вартоломей, който обяви за автокефална украинската църква. Преди дни в Народното събрание проведох разговор със Севастийския архиепископ на Йерусалимската православна църква Теодосий Аталла Хана по темата. 

Негово Светейшество Йерусалимският патриарх категорично посочи несъстоятелността на действията на Вартоломей и каноничните причини за това.

След провокацията на Вселенския патриарх Вартоломей, за която има данни, че за нея са платени 25 милиона долара от президента на Украйна Петро Порошенко, и която според министъра на външните работи на Русия, Сергей Лавров, е подтикната от САЩ, вицепремиер от българското правителство защити действията на Вартоломей и така излезе с антиправославна позиция. 

Американската намеса в църковните дела на Украйна бе проявена в откритата подкрепа за решението на патриарх Вартоломей, изразена от специалния представител на САЩ, по въпросите на църковните отношения, както и от позицията по темата на специалния представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър.