Лятото започна с температурни рекорди и тепърва ще става по-горещо. Къде бяха отбелязани температурни рекорди в страната и какво време ни очаква до септември коментира климатологът Симеон Матев в "Събуди се".

"Тази година пролетните дъждове приключиха по-рано. Това повишава пожароопасността в цялата страна", отбеляза Матев и добави, че "една значителна част от пожарите са предизвикани от човешка немърливост".

"Взимайте мерки със слънцезащитни кремове", апелира климатологът. Той съветва да търсим сенчести места в най-горещите часове от деня и прохлада в затворените помещения.

"В момента слънчевите лъчи са най-силни. В часовете между 11.30 и 15.30 те падат под такъв ъгъл, че много лесно могат да изгорят човешката кожа", уточни той.

"В градски условия, за спасяване от горещените, се препоръчват в климатизирани помещения", допълни той. По думите му най-добрият начин за разлажхдане е студен айрян със сол. 

Матев препоръчва и да не се злоупотребява с алкохола.

Температурите ще спаднат с 8 градуса през следващата седмица. Според него има възможност от прегърмявания и валежите да са съпроводени и от градушки.