Красимир Батаклиев, синът на транспортния бос от близкото минало Ангел Батаклиев, се съгласи да даде днес показания пред съда по обвинението срещу него за даване подкуп на полицаи, пише Plovdiv24.bg.

Като свидетели по делото бяха изслушани още баща му Ангел Батаклиев и двамата полицаи, които са спрели за проверка 33-годишния Батаклиев - младши.

Припомняме, че инцидентът е от 25 март 2021 година, когато Красимир Батаклиев е шофирал служебния джип на баща си без свидетелство за управление, талон на колата и без застраховка "Гражданска отговорност". Тогава обвиняемият подава на единия полицай плик с документи, в който имало 3 банкноти по 10 лева.

Ето какво разказа днес по случая Красимир Батаклиев:

Въпросната вечер си бях вкъщи, в жилището на родителите ми, с които живея. В един момент ми се обади пазачът от базата на фирмата ни "Никан лайн" на "Коматевско шосе". Каза, че е спрян токът и че не може да стои дълго на студено. Бяхме заедно с баща ми и той предложи да отида на обекта с неговия автомобил. Моят по това време беше в сервиз за сериозен ремонт.

Бях спрян от патрул на КАТ и ми поискаха документите. В мен имах само лична карта и я дадох. Не си носих книжката и контролния талон. Казах на полицаите, че колата не е моя и не знам къде се намират документите. Почнах да ровя в двете жабки - над волана и в тази вдясно от шофьорското място, но там беше пълен хаос.

Затова звъннах на баща ми и го попитах къде са документите. Той ми отговори, че в едната жабка има един син плик от застрахователите. Взех го и го занесох по най-бързия начин на единия полицай. Това ми беше грешката, че в бързината не видях какво има в плика.

Не знаех, че там има пари. Почнаха да съставят протоколи. Отведоха ме в IV РУ и ме разпитаха. Престоях там една нощ и ме пуснаха. Не знаех, че към тази дата не е била платена едната вноска за "Гражданска отговорност" на автомобила.

Въпросните пари най-вероятно са останали в този плик като ресто от таксата за пълномощно и превод от български на турски, което направихме в Свиленград. Месеци назад (б.р. през септември) трябваше да пътуваме с баща ми до Истанбул, но на турската граница ни върнаха заради липсата на тези неща, тъй като колата не беше моя и нямах право да я карам в Турция без пълномощно от баща ми.

Какво стана с трите банкноти от 10 лева? Може би не знаете, но аз съм иподякон и помагам на църквата. След инцидента отидох и ги пуснах в касата за дарение на църквата "Света Петка". Никога не съм имал намерения да ги крия или нещо друго.

Ето какви показания даде днес в съда полицай Георги Марудов, който е спрял за проверка обвиняемия във въпросния ден:

Когато установих нарушенията по закона за движение по пътищата, казах на обвиняемия, че ще му бъде съставен акт. Тогава той ме попита: Може ли да не ми съставяш акт, а по друг начин? Отговорих му: Не може, тези нарушения са за акт. Ако намериш валидна застраховка, ми я донеси. След това влязох в служебния автомобил и проверих в системата, че колата наистина е без "Гражданска отговорност". Тогава Батаклиев дойде при мен и ми подаде един плик с думите: Това е за вас!

Взех плика и от него се подаваха банкноти. Когато го отворих, видях, че има 3 банкноти по 10 лева. Възмутих се, казах му, че това не е редно и докладвах на дежурния. Казах на Батаклиев да чака в неговата кола, като взех ключовете, за да не реши да прави глупости. Прецених, че няма нужда да му слагам белезници и изчаках колегите. Това беше.

Всичко това се записва от 3 камери. Когато излезем от патрулката, винаги сме с микрофон. Нямам представа защо няма аудио запис. Даже много съжалявам, че микрофонът по някаква причина не е работил.

В тази връзка адвокатът на Красимир Батаклиев поиска от съда да бъде призован като свидетел главен инспектор Ат. Шиников - началник сектор 02 ДВС - МВР, който да обясни причината за липса на звук в записа. Следващото заседание бе насрочено на 17 януари от 10, 30 часа, когато ще бъде изгледан и целия видеозапис от проверката.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук