За договореностите и диалога намираме за позитивно това, че бяха поканени работодателите в МС. Безспорно, когато правителството е създало предпоставки за увеличаването на цени на горивата, трябва да се намали удара, който ще понесе бизнеса. Това обяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" на брифинг след среща на тристранния съвет в МС. 

"Но в крайна сметка, ако продължава инфлацията да се покачва и тя достига 15% и тези компенсации не се отразят върху банковите сметки, имаме проблем. Данъците ни ще се ползват за минимизиране на удара, но няма да доведе до повишаване на благосъстоянието", допълни Григорова.

"На настоящото заседание бяха обсъдени 4 законопроекта. Два от тях засягаха Кодекса за социално осигуряване - за въвеждане на нова възможност за допълнително пенсионно осигуряване. Съображенията на КТ "Подкрепа" бяха, че ние не можем да изчислим какъв е коефициентът на зависимост на доходите след пенсиониране, така че да можем да преценим дали този модел ще сработи", заяви тя.

Тя каза, че няма данни за това какви са плащанията от частните пенсионни фондове, така че да се прецени какви са реалните плащания, получавани от българските пенсионери.

"Получихме уверение от финансовия министър, че се правят промени, които ще доведат до това тези допълнителни плащания да бъдат включени в данните на НАП, така че а можем да правим политика, която е базирана на данни и да не с измисляме политики, които нямат никакво отношение към реалността в страната"

Втория законопроект е внесен от ДПС, но е отхвърлен от Съвета, каза още тя.

"Предложение от ДПС пък предвижда за стаж за пенсиониране да се признава наборната военна служба, както и времето , през което репресираните от 09.09.1944 до 10.11.1989 г са били в затвори, трудово възпитателни лагери и както и времето през което навършилите 16 години не са работили, когато са били интернирани, заселвани или изселвани.

Имаме си протест, да. Ако превозвачите дойдат и са пред МС и МФ, нашият протест също ще бъде тук. Нашият проблем е градският транспорт и не само в София", допълни тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ