На този етап имаме обещания и добри намерения, които трябва да бъдат облечени във финансови мерки, трябва да минат през комисии, трябва да бъдат одобрени в Народното събрание. Това коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, цитиран от „Фокус“.

„За повечето мерки, които вчера бяха представени извън енергото, извън газа, за всички други мерки се изискват законодателни промени, което пак както знаем, е тромава процедура, а в момента хората имат нужда от бързи решения и бързи мерки“, допълни той.

„Знаете, водиха се много месеци преговори с работодателските, браншовите организации, правителството, които не доведоха до нищо. И малко преди организацията на големия протест утре те решиха да изпълнят тези искания или поне да ги обещаят, тъй като да не забравяме, обещанието не е като даването. Сега се надяваме те да влязат и в сила.

Със сигурност те ще помогнат на българския бизнес, на всички тези облекчения, но те са пак на парче за съжаление, пак за месеците май, юни – май свърши вече почти“, допълни Алибегов.

„Планът за възстановяване закъсня страшно много с подаването и одобряването в Европейския съюз", посочи той.

„Много държави, да не кажем почти всички, вече получиха първите си траншове преди войната в Украйна. Напомням, че това е План за възстановяване от коронавируса. Трябваше да се реагира бързо, да се подаде бързо и вече траншът да беше дошъл преди започване на войната, за да овладеем последиците от Ковид кризата“, посочи той.

По думите му не е ясно още какви ще бъдат последиците на финала от войната, не е ясно какви ще бъдат последиците за туризма. Не е ясно какво ще се случи това лято с туристическия бранш“, подчерта той.